Economic

Pandemia a cauzat pierderi economice de 330 de miliarde de euro pentru Germania

Pandemia de coronavirus a cauzat pierderi economice de 330 de miliarde de euro pentru Germania, în 2020 și 2021, care corespunde unei pierderi de 10% din producția economică globală din 2019, artă cea mai recentă prognoză Ifo.

Pierderile viitoare de valoare adăugată, de exemplu, din cauza niveluri de educație mai scăzute, nu sunt încă reflectate în cifrele Ifo.

Pandemia a cauzat pierderi economice de 330 de miliarde de euro pentru Germania

„Pentru 2020 și 2021, ne-am bazat calculul pe prognoza economică a Institutului Ifo din decembrie 2019. Dacă nu s-ar fi produs pandemia de coronavirus, economia germană ar fi crescut cu 1,3% în fiecare dintre cei doi ani”, spune Timo Wollmershäuser, șeful de prognoze al Institutului Ifo, care a calculat cifrele.

În același timp, prognoza Ifo este în conformitate cu previziunile altor institute de cercetare economică și ale Deutsche Bundesbank.

„Aceasta este cea mai gravă criză economică globală de la Marea Depresiune din anii 1930”, spune Clemens Fuest, președintele Institutului Ifo. Acesta susține că guvernul german a avut dreptate să ia măsuri decisive pentru a stabiliza economia. „Nu a făcut acest lucru printr-o politică tradițională de stimulare bazată pe cerere, ci prin stabilizarea piețelor financiare și oferind ajutor de legătură angajaților, persoanelor care desfășoară activități independente și întreprinderilor.”

VEZI ȘI: Eurostat a făcut publice primele date din 2022 privind salariul minim în UE

Coronavirus a ajuns în Europa în urmă cu aproape doi ani. Producția economică a Germaniei a scăzut cu 4,6% în 2020 și a crescut cu 2,7% în 2021. „Cu toate acestea, performanța economică generală a scăzut considerabil sub potențialul său”, spune Timo Wollmershäuser.

Institutul Ifo este o instituție de cercetare economică cu sediul în München și unul dintre cele mai mari think-tank-uri economice din Germania. Ifo este cunoscut pe scară largă pentru Indexul său lunar de climat de afaceri pentru Germania.

 

Din aceeași categorie...

Back to top button