ParcariȘtiri

Parcări sigure pentru camioane la fiecare 100 km de-a lungul rețelei europene de transport (TEN-T)

Comisia Europeană va acorda 60 de mil. de euro pentru construcția de noi parcări sigure pentru camioane de-a lungul rețelei europene de transport (TEN-T), respectiv îmbunătățirea celor deja existente.

Prioritățile investiției vor include dezvoltarea de noi parcări securizate la aproximativ fiecare 100 km de-a lungul rețelei europene de transport (TEN-T), precum și îmbunătățirea siguranței, securității și serviciilor în parcările pentru camioane deja existente.

Parcări sigure pentru camioane la fiecare 100 km de-a lungul rețelei europene de transport (TEN-T)

În prezent, în Uniunea Europeană există doar 300.000 de locuri de parcare pentru camioane, cu 100.000 mai puține decât nevoia totală.

Dintre toate parcări pentru camioane deja existente în toată Europa, doar 7.000, sau mai puțin de 3%, sunt certificate și marcate ca fiind sigure, conform unui audit independent care validează dacă zona de parcare a atins un anumit nivel de calitate.

Astfel, anunțul venit din partea Comisiei Europene reprezintă un prim pas major în soluționarea problemelor privind locurile de parcare pentru camioane și îmbunătățirea condițiilor pentru șoferii care efectuează transport pe distanțe lungi în Europa.

VEZI ȘI: 41 de imigranți ilegali descoperiți într-un camion lângă Salonic

Din cei 60 de milioane de euro, 20 de milioane de euro vor face parte din propunerile Connecting Europe Facility, iar 40 de milioane de euro vor fi incluse în pachetul de coeziune. În plus, Comisia va pune la dispoziție o finanțare totală de 1.4 miliarde de euro pentru sprijinirea infrastructurii europene de transport.

Studiu SSTPA realizat de Uniunea Europeană a dezvăluit că aproape 90% dintre șoferi de camioane și operatori de transport au afirmat că oferta actuală de parcare este insuficientă. Același studiu SSTPA a definite cerințele de securitate, siguranță și servicii care trebuie îndeplinite pentru ca o zonă de parcare să fie certificată și marcată ca fiind sigură.

Consecințele lipsei de locuri de parcare sigure pentru șoferii de camioane sunt extrem de grave. Industria transportului rutier se confruntă cu un deficit acut de șoferi profesioniști, cu implicații nu numai pentru operatorii de transport și organizațiile internaționale, ci pentru economiile și societățile în ansamblu lor.

Din aceeași categorie...

Back to top button