Parcările de camioane: cele publice sunt prea puține, cele private prea scumpe

Criza locurilor de parcare pentru camioane din Europa este bine cunoscută, dar în același timp parcă ignorată de autoritățile din toate țările. Două exemple apărute recent ne duc însă la concluzia că parcările publice pentru camioane sunt prea puține, iar cele private exagerat de scumpe.
Primul exemplu vine din Cehia, unde presa locală scrie că în prezent șoferii de camion au la dispoziție 3.815 locuri de parcare, în timp ce nevoia reală ar fi de încă 1.500-2.000 de locuri. Nu știm dacă cehii au făcut acest anunț ca să se plângă sau să se laude, pentru că suntem siguri că în alte țări situația este și mai gravă.
Cert este că statistica spune că nevoia de noi locuri de parcare este egală cu 50% din cele existente deja. Mai grav este că, deși autoritățile din Cehia spun că lucrează pentru a rezolva această problemă, construcția de locuri de parcare noi ar putea ajunge la nivelul dorit abia peste 10 ani.
Cehii spun că în țara lor este dificil de găsit și un loc de parcare plătit și situat la ceva distanță de autostrăzi. Astfel, chiar și cei care sunt dispuși să plătească și să parcurgă câțiva km în plus pentru o parcare au probleme cu găsirea unui loc.
VEZI ȘI: MAN și Scania dezvoltă o cabină cu interior mai lung cu 20 cm
Și dacă tot am ajuns la parcările de camioane cu plată, să mergem la al doilea exemplu, din Germania. Acolo, parcarea publică Dresdner Tor Süd, de pe autostrada A4, va fi complet închisă timp de o săptămână, în perioada 16-26 septembrie. Șoferii care trebuie să înnopteze totuși în zonă sunt sfătuiți să folosească parcarea cu plată Truck Parkplatz Dreistern, de lângă orașul Göda, ca soluție alternativă.
Parcarea privată a fost inaugurată în luna aprilie, ca urmare a unei investiții de 2,5 milioane de euro. Problema ar fi că tariful unei parcări de 12 ore este de 22 de euro, deci o simplă pauză zilnică devine deja foarte scumpă.