Atacuri teroriste din Paris soldate cu peste 120 de morți și sute de răniți

Atacuri teroriste

Atacuri teroriste simultane ce vizează mai multe ținte produse de mai mulți teroriști înarmați și sinucigași cu bombă, a fost scenariu de coșmar de care agențiile anti-teroriste din Franța s-au temut de luni de zile.

Oficialii de securitate și experții au prezis ca un atac fără precedent este pe cale să se întâmple, și ar fi aproape imposibil de contracarat, iar evenimentele de aseară în care au murit peste 140 de persoane și sute au fost rănite nu fac decât să confirme cele spuse.

În urma atacurilor care au avut loc pe 13 noiembrie 2015 în capitala Franţei, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a activat, în cursul acestei nopţi, celula de criză a Ministerului Afacerilor Externe.

Atacuri teroriste din Paris soldate cu peste 120 de morți și sute de răniți

Ambasada României la Paris continuă activ demersurile legale pe lângă autorităţile franceze competente pentru a obţine informaţii suplimentare şi pentru a verifica dacă printre victimele atacurilor se află şi cetăţeni români. Ministerul Afacerilor Externe informează că, până la această oră, nu există nicio informare oficială din partea autorităţilor franceze în acest sens.

Misiunea diplomatică română se află în contact permanent cu cetăţenii români şi cu autorităţile locale şi monitorizează desfăşurarea evenimentelor. Astfel, ambasada a contactat serviciul central de asistenţă medicală din Franţa şi spitalele pariziene care au primit răniți, pentru a verifica dacă printre victimele atacurilor se află şi cetăţeni români.

De asemenea, misiunea menţine legătura cu Celula de Criză a MAE francez şi Celula interministerială de Criză de la Ministerul de Interne francez, fiind în aşteptarea unei liste centralizate a persoanelor decedate sau rănite  în atacuri.

Verificările sunt în curs, iar misiunea diplomatică română este pregătită să acorde asistenţă consulară.

A fost declarată starea de urgență
Franța a declarat stare de urgență națională și a întărit frontierele după ce 153 de persoane au fost ucise și alte câteva sute rănite în urma atacurilor teroriste armate și cu bombe din noaptea de 13 noiembrie 2015. În urma atacului armat din sala de concerte Bataclan, au fost raportați 80 de morți. Asediul asupra sălii de concert Bataclan s-a încheiat numai după ce echipele de securitate au descins în forță în clădire, eliminându-i pe agresori. De asemenea, persoane împuscate mortal au fost și la barurile și restaurantele din alte cinci puncte ale Parisului. Fanii fotbalului care asistau la meciul Franța – Germania au părăsit stadionul Stade de France din suburbia St. Denis, după ce o serie de atacuri cu armate și cu bombe au avut loc în întreg Parisul.

În atacului terorist, opt atacatori au fost eliminați de serviciile speciale anti-tero.

Cetățenii Parisului au fost rugați să rămână în case dacă nu este necesar să iasă și aproximativ 1.500 de militari au fost mobilizați în întreag orașului.

Deoarece, poliția și serviciile secrete franceze bănuiesc că cei opt atacatori au avut mai mulți complici, granițele Franței au fost întărite, fiind sporite controalele. Până în prezent, conform celor care au trecut granițele franceze, situația este una normală din punct de vedere al traficului, fiind semnalate doar mai multe efective de poliției.

În ceea ce privește situația la granițele Franței vă vom ține la curent pe măsură evoluției acesteia.

România condamnă atacurile de la Paris
Ministerul Afacerilor Externe condamnă în mod ferm atacurile care au avut loc la 13 noiembrie 2015 la Paris, și soldate cu numeroase victime în rândul civililor.

[pullquote align=”full” cite=” Bogdan Aurescu, Ministru al Afacerilor Externe” link=”” color=”#ff0000″ class=”” size=”14″]România este alături de Franţa şi va continua să sprijine lupta împotriva terorismului internaţional. În aceste momente dificile, Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleanţe familiilor victimelor şi exprimă întreaga solidaritate a poporului român cu poporul francez.[/pullquote]

De asemenea, și Dacian Cioloș, premierul desemnat a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj de susținere pentru familiile victimilor și a celor răniți în atentatele de la Paris.

[pullquote align=”full” cite=”Dacian Cioloș, prim-ministru desemnat al României” link=”” color=”#ff0000″ class=”” size=”14″]Sunt profund șocat de atentatele teribile de la Paris. Din păcate, este încă o dovadă că trebuie să facem mai mult pentru a combate terorismul, ura și ideologiile radicale. Condoleanțe familiilor lovite și putere răniților care se luptă să supraviețuiască.[/pullquote]

Facebook a creat „Safety Check” pentru prietenii din Paris
Rețeaua de socializare, Facebook, a lansat o funcție de Check-In pentru de a-i lăsa pe oamenii să știe că prietenii de la Paris sunt în siguranță, după atentatele sângeroase din mai multe locații din Paris din noaptea de 13 noiembrie 2015, în care peste 140 de persoane și-au pierdut viața. Funcția Safety Check – „Paris Terror Attacks” le permite persoanelor aflate în Paris să-i notifice pe prietenii de pe Facebook că sunt bine sau se află în afara oricărui pericol. De asemenea, funcția permite oamenilor să verifice care din prietenii lor care au anunțat că sunt la Paris, n-au bifat încă Safety Check.

Credit foto: Zumapress.com

Descarcă revista online infoTrucker – https://www.infotrucker.ro/wp-content/uploads/2015/10/infotrucker_octombrie2015.pdf sau intră pe ISSUU

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

Follow #infotrucker