In Focus

Parlamentul European a votat modernizarea formării profesionale a șoferilor

În cadrul sesiunii plenare din 30 aprilie 2018, Parlamentul European a adoptat într-un număr mare de voturi propunerea privind modernizarea formării profesionale a șoferilor.

Comisia Europeană a propus în februarie 2017, îmbunătățirea normelor privind formarea periodică a conducătorilor auto ai anumitor vehicule rutiere destinate transportului de mărfuri sau de pasageri pentru îmbunătățirea standardelor de siguranță rutieră, ca o revizuire a Directivei 2003/59/CE.

Parlamentul European a votat modernizarea formării profesionale a șoferilor

Propunerea vizează modernizarea formării profesionale prin punerea accentului pe siguranța rutieră, inclusiv, de exemplu, protecția utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor și utilizarea sistemelor de asistență pentru conducători auto, subliniind optimizarea consumului de carburant și introducerea noilor tehnologii, cum ar fi opțiunile de e-learning.

Propunerea mai vizează clarificarea regulilor pe vârste minime între Directiva privind conducătorii auto profesionali și normele UE privind permisele de conducere, asigurarea recunoașterii reciproce a formării profesionale urmate într-un stat membru diferit de statele membre de reședință.

VEZI ȘI: Reg. (CE) 165/2014 nu permite controlul de la distanță al timpilor de condus și odihnă

În plus, PE a decis să instituie un sistem de schimb electronic pentru calificările șoferilor, care să permită recunoașterea reciprocă a formării profesionale urmate într-un alt stat membru al UE și care să poată fi utilizat de autoritățile competente.

De asemenea, propunerea mai dorește să facă Directiva mai clară și mai ușor de interpretat.

În urma votului în Parlament, se așteaptă ca Directiva să fie adoptată în mod oficial în iunie 2018.

Din aceeași categorie...

Back to top button