In Focus

Pașaportul digital de vaccinare UE ar putea să nu fie gata până în vară

Pașaportul digital de vaccinare UE (Digital Green Pass) propus de Comisia Europeană se confruntă cu o opoziție în creștere, motiv pentru care ar putea să nu fie gata până în vară.

Preocupările legate de drepturile fundamentale, discriminarea, confidențialitatea datelor, accesul la tehnologie și falsul ori impactul acestuia spațiului Schengen sunt doar câteva din obstacolele pe care pașaportul digital de vaccinare le întâmpină.

Pașaportul digital de vaccinare UE ar putea să nu fie gata până în vară

După săptămâni de presiune din ce în ce mai mare din partea unor state dependente de turism, precum Grecia, Spania sau Malta, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că Bruxelles-ul va prezenta în luna martie un proiect de lege pentru crearea pașaportului digital de vaccinare UE, denumit Digital Green Pass.

”Digital Green Pass ar trebui să faciliteze viața europenilor”, a spus von der Leyen. Aceasta a explicat că scopul pașaportului de vaccinare este să faciliteze ”circulația liberă și sigură în Uniunea Europeană”, atât pentru muncă, cât și pentru turism.

Având în vedere mecanismele complexe de luare a deciziilor în UE, scenariul cel mai optimist pentru ca pașaportul digital de vaccinare să funcționeze pare să fie la sfârșitul lunii iunie sau la începutul lunii iulie.

Acesta va fi o versiune mai cuprinzătoare, care, pe lângă dovada vaccinării, acesta va include și rezultatele testelor COVID-19 anterioare pentru cei care nu s-au vaccinat și declarațiile medicale pentru cei care au trecut prin boală și s-au imunizat, aceștia din urmă fiind protejați de anticorpi temporari.

Von der Leyen spune că pașaportul digital de vaccinare ”va respecta protecția datelor, securitatea și confidențialitatea”, însă toate aceste garanții date de șefa CE ar putea să nu fie suficiente în față valului de îndoielile și reticența criticilor care susțin că un astfel de instrument împarte inevitabil cetățenii în două clase: vaccinați și vulnerabili.

În luna februarie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat o lucrare intermediară de poziție, în care își exprimă opoziția împotriva ”dovezii vaccinării COVID-19” ca o condiție pentru cei care călătoresc internațional.

VEZI ȘI: Comisia Europeană nu recomandă carantina pentru lucrătorii din transportul de mărfuri

OMS a citat o listă de considerații științifice, etice, juridice și tehnologice pentru a descuraja guvernele de a continua ideea. Organismul consideră că „există încă necunoscute critice în ceea ce privește eficacitatea vaccinării”, cum ar fi cât de multe doze limitează transmiterea virusului, cât de mult protejează împotriva infecțiilor asimptomatice și cât durează imunitatea.

Câteva zile mai târziu, Royal Society, Academia națională de Științe din Marea Britanie, a publicat un raport care stabilește 12 criterii pentru dezvoltarea și utilizarea pașaportului de vaccinare COVID-19.

Criteriile propun certificate standardizate la nivel internațional, bazate pe utilizări definite (dată de expirare), sigure pentru datele cu caracter personal, portabile, accesibile și legale.

„Am stabilit că pașapoartele sau certificatele de vaccinare vor fi fezabile, dar nu totul este încă la locul lor”, a declarat pentru euronews.com autor principal al raportului, profesorul Melinda Mills, de la Universitatea din Oxford.

„Știm că vaccinurile protejează oamenii împotriva bolilor grave, dar ceea ce nu știm este durata imunității, așa că ar trebui să aveți un fel de dată de expirare pentru aceste”, a mai spus aceasta.

Uniunea Europeană și-a propus ca obiectiv vaccinarea a 70% din întreaga populație adultă până în vară, ceea ce ar putea lăsa 30% din cetățenii UE (aprox. 135 de milioane de oameni) cu riscul de a fi discriminați la frontieră, iar asta ar contravine valorilor definitorii a integrării europene.

Problema cea mai mare este că accesul la vaccinare este condiționat de factori precum vârsta, sexul, rasa și statutul profesional și este foarte neuniform în Uniunea Europeană. Cel mai probabil tinerii vor fi ultimii la rând în multe țări. În plus, există și oameni care nu pot fi vaccinați din motive medicale.

Să nu mai spunem și de cei care din vari motive nu vor sau ezită să se vaccineze. Printre ei și foarte mulți șoferi de camion. Astfel, introducerea unui pașaport de vaccinare ar putea exclude o mare parte din populație, inclusiv din forța de muncă transfrontalieră.

În plus, nu trebuie scăpat din vedere că un astfel de document digital ar putea fi piratat, falsificat sau chiar folosit în scopuri de a face rău intenționat ori în scop comercial.

Având în vedere că pașaportul de vaccinare european va fi digital, conform von der Leyen, o altă barieră de ordin tehnic ar putea fi decalajul digital între statele și cetățenii Uniunii Europene. Deși accesul la această tehnologie este răspândit în toată UE, este departe de a fi universal și variază în funcție de vârstă, zonă geografică și venituri.

Conform unui raport Eurostat, în 2019, aproape trei sferturi (73%) din populația adultă din UE a folosit un dispozitiv mobil, cum ar fi un telefon mobil sau un computer portabil (inclusiv laptopuri și tablete), pentru a se conecta la Internet atunci când este departe de casă sau de la serviciu.

Pașaportul digital de vaccinare UE ar putea să nu fie gata până în vară

Aceste cifre sugerează că, în cazul în care permisul este de fapt pașaportul ar fi doar digital, cel puțin un sfert din populația Uniunii Europene ar fi lăsată în afara implementării.

Datele și confidențialitatea reprezintă o provocare suplimentară.

Regulamentul european strict privind protecția datelor (GDPR) restricționează cu siguranță domeniul de aplicare și utilizarea al pașaportului de vaccinare european. Acesta va face ca datele medicale private să devină disponibile pentru persoanele fizice și entitățile care rareori au sau nu au acces niciodată la acest tip de informații confidențiale.

”Punerea datelor sensibile de sănătate în mâinile autorităților, precum agenți de control la frontieră, ofițeri de poliție, angajatori sau administratori de școli, crează riscuri serioase de confidențialitate și amenință să evolueze într-o infrastructură mai permanentă de supraveghere a sănătății în timp, a declarat Melody Patry, advocacy director al Access Now, pentru Reuters.

Guvernele au luat act de efectele secundare potențial discriminatorii ale pașaportului de vaccinare și au început să își exprime rezervele pe măsură ce atenția publică asupra subiectului se intensifică.

Astfel, oficiali din Franța, Olanda și Belgia au spus că introducerea unui pașaport de vaccinare ar fi prematură în acest moment, în timp ce state care sunt dependente de turism, precum Malta, Spania și Grecia cer introducerea acestuia cât mai urgent, deși acesta nu le garantează faptul că vor avea turiști în 2021.

Indiferent de preocupările medicale, juridice și etice cu care se confruntă pașaportul de vaccinare, ideea pare să fi câștigat destul de multă tracțiune pentru a dispărea în întregime. Promovarea de către președintele Comisiei, dar și a cancelarului Germaniei, Angela Merkel, arată că există suficient consens pentru a-i testa fezabilitatea și eficacitatea.

Ce vei face în cazul în care va fi introdus "pașaportul digital de vaccinare" la nivel UE"?

Din aceeași categorie...

Back to top button