Patronate și sindicateȘtiri

Patronatele din transportul rutier amenință cu noi proteste

O parte din patronatele din transporturile rutiere solicită ASF să respecte protocolul semnat cu transportatorii rutieri în data de 15 septembrie 2016.

Acestea cer Autorității de Supraveghere a Asigurărilor să nu încarce prețul RCA cu cheltuieli administrative de 40% în condițiile în care cadru legislativ european este mult mai restrictiv cu aceste costuri.

Conform informațiilor deținute de transportatori, cheltuielile administrative în cazul firmelor de asigurare care vând RCA în ROMÂNIA se situează începând de la 17% până la maxim 40%, valoarea înregistrată de un asigurător care plătește chirie de 500.000 de euro pe lună unei firme din același grup. Astfel, acest cost se reflectă direct în prețul asigurărilor RCA plătit atât de transportatorii rutieri, cât și de orice asigurat RCA, persoana fizică.

Patronatele din transportul rutier amenință cu noi proteste

Pe data de 15.09.2016, ca urmare a discuțiilor dintre transportatori și ASF, s-au stabilit elementele care vor fi luate în considerare la calculul tarifelor de referință pentru polițele RCA, iar conform OUG 54/2016. Acestea sunt următoarele:

– frecvența și dauna medie pe categorii de vehicule, pe perioada anterioară conform datelor statistice publicate la nivel de piață (raportul Milliman), actualizate la 30 iunie 2016;

– daunele întâmplate și neavizate precum si trendul acestora;
– încărcarea pentru cheltuieli administrative, achiziție, taxe etc., de maxim 25%;
– încărcarea pentru aplicarea sistemului bonus/malus;
– profit societate de asigurări;

Astfel, tariful maxim a fost estimat la aproximativ 7.500 lei/an pentru autoutilitare de peste 16 tone cu o marjă suficient de mare astfel încât acest tarif să asigure chiar profit pentru asiguratori, urmând ca pentru transparență și corectitudinea calculelor, în grupurile de lucru să fie cooptați și reprezentanți ai patronatelor din transporturi.

VEZI ȘI: Probleme pentru producătorii de camioane amendați de Comisia Europeană

De asemenea, transportatorii consideră că fără asigurarea informării privind datele statistice actualizate și transparentei obligatorii în această situație critică de către ASF, vor exista suspiciuni majore privitoare la corectitudinea calculului și stabilirii tarifelor maximale.

Întrucât ASF nu a respectat condițiile minime obligatorii de transparenta si corectitudine, nu a cooptat în grupul de lucru reprezentanții transportatorilor pentru calculul tarifelor maximale ce vor fi aplicate pe perioada de plafonare și nici nu a publicat valorile și datele care vor fi luate în calculul tarifelor RCA, patronatele din transport solicită Guvernului României să nu adopte HG-ul privind valorile la care vor fi plafonate tarifele de primă maxime RCA până când ASF nu va asigura aceste condiții.

Dacă ASF nu înțelege să asigure condițiile minime obligatorii de informare, transparentă și corectitudine în calculul tarifelor RCA maximale, aplicate pe perioada de plafonare conform OUG 54/2016 atât pentru autovehiculele din transportul comercial, patronatele din transporturile rutiere avertizează că vor relua în cel mai scurt timp protestele la nivel național.

Urmărește #infotrucker pe FacebookInstagramTwitterYouTube

 

Din aceeași categorie...

Back to top button