Util

4 sfaturi utile pentru a circula în siguranță iarnă

Pentru a circula în siguranță iarnă, ne-am gândit să vă reamintim de câteva lucruri simple pe care ar fi bine să le faceți în acestă perioadă a anului.

Dacă până acum iarna a fost destul de blândă, mai ales în unele zone, situația nu arată la fel de bine și pentru perioada următoare. Astfel, am făcut o listă scurtă cu câteva sfaturi utile care vă vor ajuta să circulați în siguranță în condiții de iarnă.

La temperaturi scăzute, atunci când plouă sau ninge, se formează gheață pe plafonul camionului și al remorcii. Bucățile de zăpadă și gheață care se pot desprinde reprezintă un pericol real pentru toți ceilalți participanți la trafic.

Banner Infotrucker utilizare DBE 600 x 150

Verifică plafonul camionului și al remorcii

Șoferul de camion este obligat să-și curețe camionul, iar dacă nu o face este pasibil de amendă și, în funcție de gravitatea incidentului produs, poate ajunge chiar la închisoare. Așa că nu pleca niciodată la drum fără să te asiguri că ai curățat complet camionul și remorca de zăpadă și gheață.

Există sisteme speciale de încălzire care ajută la topirea zăpezii și a gheții, dar nu toate camioanele dispun de așa ceva. În această perioadă a anului este indicat să cauți parcări care dispun de instalații speciale care îți permit curățarea camionului fără să fii nevoit să te urci pe el.

4 sfaturi utile pentru a circula în siguranță iarnă

În cazul în care ești nevoit să faci totuși asta, asigură-te cu chingi speciale înainte să urci pe camion. Conform ultimelor informații există peste 50 de parcări în Germania, 10 în Austria și două în Polonia care dispun de o instalație specială care te ajută să cureți mai ușor zăpada de pe mașină.

Este recomandat să nu torni apă fierbinte pe gheață pentru că, paradoxal, aceasta îngheață mai rapid la temperaturi scăzute decât apa rece. Cei de la ADAC-Truckservice au un sfat bun: ridică puțin camionul de pe axa spate și lasă-l așa pe perioada staționării. Astfel apa se poate scurge mai ușor și șansele să înghețe sunt mai mici.

Utilizarea anvelopelor de iarnă

Legislația în privința utilizării anvelopelor de iarnă pe vehicule comerciale de peste 3.5 tone diferă de la un stat la altul. Totuși, sunt state în Europe, precum România, unde utilizarea anvelopelor de iarnă marcate corespunzător este obligatorie.

În unele țări europene, anvelopele de iarnă sunt obligatorii, în altele este obligatoriu să ai la tine lanțuri, lopată și un sac de nisip.

IMG 2050 1

Prevederile sunt diferite de la o țară la alta, dar oriunde vei merge siguranța ta ar trebui să fie pe primul plan. Așadar, asigură-te că ai camionul echipat cu tot ce e necesar în condiții de iarnă, nu pleca niciodată fără provizii de apă și ceva de mâncare, în cazul în care rămâi blocat pe undeva, și circulă mult mai prudent decât de obicei.

În Germania, vehiculele de peste 3.5 tone trebuie să aibă pe axa motrică măcar anvelope cu înscripția 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake). Alternativ, până la 30 septembrie 2024 mai pot fi folosite anvelope cu inscripția M+S. Începând cu 1 iulie 2020 este prevăzută obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă și pe axa de direcție.

Urcarea rampelor

Anvelopele de iarnă cu un profil adecvat și presiunea optimă în anvelope te pot ajuta atunci când ai de urcat o pantă pe un drum alunecos. Dar și mai importantă este amplasarea greutății pe axa motrică și modul în care este poziționată marfa în remorc.

VEZI ȘI: Controalele rutiere privind alcoolul dau rezultate pe autostrăzile din Germania

Dacă un camion de 13 tone, de exemplu, are mai puțină marfă și are doar 11.5 tone, atunci anvelopele nu vor avea aceeași aderență pe zăpadă. Este la fel de problematic și dacă remorca este supra încărcată. Asigură-te că și din acest punct de vedere camionul este pregătit pentru condiții de iarnă.

Nu folosi niciodată banda din stânga

În Germania, atunci când e zăpadă și gheață pe drum, șoferii de camion nu au voie să folosească banda de stânga. Dacă faci asta, riști o amendă, iar dacă din cauza ta se blochează drumul suma plătită crește considerabil.

Din aceeași categorie...

Back to top button