Știri

PE a votat revizuirea Directivei privind greutățile și dimensiunile camioanelor

Parlamentul European și-a adoptat poziția privind revizuirea Directivei privind greutățile și dimensiunile camioanelor, care aduce avantaje în special pentru vehiculele fără emisii.

Raportul Parlamentului European (PE) rafinează stimulentele propuse de Comisia Europeană pentru a ajuta industria de transport rutier să-și atingă obiectivele de decarbonizare.

Banner Infotrucker utilizare DBE 600 x 150

Stimulentele susținute de PE includ excepții la depășirea greutății pentru vehiculele cu emisii zero, stimulente suplimentare pentru vehiculele folosite pe segmentele rutiere ale transportului combinat și intermodal sau posibilitatea de a utiliza combinații de 44 de tone și vehicule cu capacitate mare (EMS – Sistem Modular European) la trecerea frontierei între două state membre care permit deja aceste sisteme.

Parlamentul European a confirmat și data propusă de către Comisia Europeană, până în 2034, după care măsura de facilitare a trecerii frontierei cu combinații de 44 de tone va fi aplicabilă doar operatorilor de vehicule cu emisii zero.

VEZI ȘI: IANFAB a achiziționat primul camion hibrid din România

Industria transporturilor rutiere consideră că facilitarea traversărilor de frontieră cu patru tone suplimentare și susținerea traficului național și transfrontalier cu combinații de vehicule de capacitate mare nu este doar despre îmbunătățirea transportului rutier, ci și despre îmbunătățirea transportului în general, precum și a mediului înconjurător.

IRU consideră că pentru o economie UE dinamică, transportul nu ar trebui să fie doar rutier, feroviar, maritim sau aerian, ci ar trebuie să vizeze cea mai bună utilizare a tututor modurilor de transport.

”Votul Parlamentului European stabilește excepții la depășirea greutății pentru vehiculele cu emisii zero, pe care ne dorim ca România să le introducă cât mai curând. UNTRR a solicitat Ministrului Transporturilor din România creșterea greutății maxime admise a camioanelor electrice la 44 tone, pentru a compensa greutatea suplimentară a bateriilor, fără a afecta eficiența operațională a transportatorilor rutieri care investesc în noile tehnologii, mult mai costisitoare”, a declarat și Secretarul General al UNTRR, Radu Dinescu.

Raportul plenului definește poziția Parlamentului European înainte de negocierile cu Consiliul UE, însă acest dosar nu va fi negociat în cadrul legislaturii actuale. Parlamentul European va intra în vacanță la sfârșitul lunii aprilie și Consiliul UE încă nu și-a stabilit poziția de negociere, deci decizia finală va fi luată de următorul Parlament European.

Din aceeași categorie...

Back to top button