GreenZoneTop News

Pentru jumătate din flotele de camioane din România, sustenabilitatea este importantă și foarte importantă

Aproape jumătate dintre flotele de camioane din România (49%) consideră că sustenabilitatea este importantă și foarte importantă, conform Raportului ”Sustainable Reality Survey 2023”, realizat de Goodyear.

Potrivit sondajului, la care au participat 220 de companii de transport din România, pentru 32% dintre flotele de camioane din România sustenabilitatea este importantă, iar pentru alte 17% foarte importantă. Majoritatea companiilor (43%) au declarat că sustenabilitatea este un subiect oarecum important, iar pentru 8% dintre flote subiectul este deloc important.

Viziunea se schimbă drastic în cazul flotelor mari și foarte mari, de peste 250 de camioane, care au declarat în proporție de 100% că sustenabilitatea este un subiect foarte important.

Pentru 34% dintre flote, sustenabilitatea este importantă pentru a ajuta la reducerea costurilor de operare, iar 29% aplică principiul susținut de stimulente guvernamentale. 19% dintre companii spun că valorile corporative și preocuparea față de mediu și schimbările climatice sunt principala motivație, iar 16% spun că sustenabilitatea este o cerință pentru a câștiga clienți noi. În schimb, 2% dintre companii au declarat că nu le preocupă sustenabilitatea mediului.

VEZI ȘI: 26 noiembrie, Ziua Mondială a Transportului Sustenabil

Pentru a îmbunătăți sustenabilitatea flotelor, companiile de transport apelează la metode precum: folosirea de anvelope eficiente din punct de vedere al consumului (60%), reînnoirea parcului de vehicule (51%), pregătirea șoferilor și stabilirea unor obiective de consum (32%), folosirea anvelopelor reșapate (31%) sau soluții telematice pentru monitorizarea și reducerea consumului (29%). Doar 3% dintre companii au apelat la sisteme de propulsie alternative.

Doar 16% dintre companiile de transport din România și-au definit și oficializat până acum obiectivele de sustenabilitate, iar alte 62% intenționează să le stabilească în următoarele 12 luni.

93% dintre flote sunt informate cu privire la viitoarea legislație de mediu aplicabilă industriei de transport (stimulente de mediu și scheme de impozitare, reglementări restrictive de mediu). Pentru 5% dintre companii, subiectul este foarte cunoscut, pentru 32% cunoscut, iar pentru 56% oarecum cunoscut. În schimb, 7% dintre companii au declarat că nu știu nimic despre subiect.

Cât privește motivele care împiedică flotele să adopte soluții mai sustenabile, 72% au declarat că unele soluții sunt prea scumpe, 43% că acestea sunt prea complicate pentru a fi integrate în activitatea de zi cu zi, 34% că nu au personal suficient pentru a gestiona alte soluții, 26% au îndoieli cu privire la eficacitatea unor soluții, iar 15% au declarat că unele soluții generează compromisuri care nu pot fi acceptate.

Factorii care ar încuraja flotele de camioane din România să îmbunătățească sustenabilitatea operațiunilor sunt stimulentele financiare (82%), soluțiile mai ușor de utilizat (43%), disponibilitatea soluțiilor care pot îmbunătăți în același timp durabilitatea și profitabilitatea (41%), o cerere crescută din partea clienților (29%) sau cunoașterea detaliată a reglementărilor de mediu (27%).

Din aceeași categorie...

Back to top button