Percheziții DIICOT într-un dosar de fraudă informatică pe bursele de transport

Percheziții DIICOT într-un dosar de fraudă informatică pe bursele de transport
Percheziții DIICOT la 46 de adrese din mai multe județe într-o cauză în care se efectuează cercetări asupra unor suspecți de fraudă informatică pe bursele de transport.

Miercuri, 17 aprilie 2019, procurorii DIICOT Pitești împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din Pitești, București, Ploiești, Brașov și Craiova, respectiv Ilfov au descins la 46 de domicilii într-o cauză în care se efectuează cercetări faţă de 11 suspecţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică pe bursele de transport şi fals informatic în formă continuată.

Percheziții DIICOT într-un dosar de fraudă informatică pe bursele de transport

Simultan, se efectuează acte de cercetare penală și de către autoritățile judiciare din Olanda, la nivelul Eurojust fiind constituit un Centru de coordonare.

Conform DIICOT, cei 11 suspecți, folosindu-se de datele mai multor societăți comerciale, pe care le administrau sau le controlau prin intermediul unor persoane interpuse, au accesat platformele online a burselor de transport de mărfuri naționale și europene, vizualizând diferite cereri de transport.

Ulterior, prin intermediul unor adrese de e-mail de tip spoof (adrese e-mail asemănătoare cu cele ale unor societăți comerciale reale cu profil transport de mărfuri), au contactat casele de expediție care au postat cererile de transport, erijându-se în reprezentanții ai unor societăți comerciale ale căror denumiri erau folosite în mod fraudulos.

Atașând email-urilor transmise fișiere cuprinzând înscrisuri falsificate, suspecții au determinat casele de expediție să emită comenzi de transport în baza cărora s-au prezentat la locul de încărcare sub alte identități, de unde, folosind ansambluri auto având montate plăcuțe cu numere de înmatriculare false, au ridicat mărfuri pe care nu le-au transportat la destinație, valorificându-le în interes propriu.

VEZI ȘI: Camionul de șantier Arocs disponibil cu Multimedia Cockpit

În această modalitate, suspecții au ridicat de la societăți comerciale din spațiul Uniunii Europene , în principal, metale (cupru, nichel, aluminiu, plumb), dar și alte tipuri de mărfuri (alimente, haine, panouri solare, anvelope etc.).

Percheziiții DIICOT într-un dosar de fraudă informatică pe bursele de transport

“S-a reţinut faptul că, prin folosirea a șapte adrese de e-mail de tip spoof, în perioada 2017 – 2019,   au fost săvârșite peste 50 de acte materiale, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 2.000.000 de euro”, se arată în comunicatul DIICOT.

Pe numele suspecților au fost emise mandate de aducere, fiind, totodată, citați 25 de martori în vederea audierii.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operaţiuni Speciale.

Pe întreg parcursul procesului penal suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție, precizează DIICOT.

Follow #infotrucker