ȘtiriTop News

Permisele de conducere ucrainene ar urma să fie recunoscute temporar la nivel UE

Veste uriașă pentru șoferii ucraineni de camion! Permisele de conducere și certificatele de compentență profesională ucrainene ar urma să fie recunoscute temporar în toată Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a propus un proiect de regulament privind permisele de conducere ucrainene pentru a le permite cetățenilor ucraineni care locuiesc în UE în cadrul regimului de protecție temporară să continue să le folosească, fără a fi nevoiți să îl schimbe sau să susțină un nou examen de conducere.

Permisele de conducere ucrainene ar urma să fie recunoscute temporar la nivel UE

De asemenea, măsura va ușura cerințele și pentru șoferii ucraineni de camion.

„Persoanele care fug din Ucraina și caută refugiu în UE trebuie să poată circula liber în cadrul Uniunii, iar acest lucru înseamnă să continue să își folosească permisele de conducere fără a fi nevoie să le schimbe sau să susțină teste suplimentare”, a spus Adina Vălean, comisar european al transporturilor.

În anumite condiții, șoferii ucraineni de camioane și autobuze care beneficiază de protecție temporară vor putea prelungi valabilitatea certificatelor de competență profesională eliberate în Ucraina, în urma unui scurt curs de formare și a unui test. Cerințele privind certificatele de competență profesională (formare și examinare) vor fi discutate în cadrul dezbaterilor privind adoptarea noului regulament.

„Șoferii ucraineni de camion se află în prima linie a transportului de mărfuri către și dinspre Ucraina, inclusiv de cereale. Trebuie să ne asigurăm că aceștia își pot continua activitatea fără a fi nevoiți să parcurgă proceduri administrative îndelungate în ceea ce privește documentele lor de conducere. Acesta este scopul regulamentului pe care îl propunem. Acesta va contribui și mai mult la facilitarea benzilor noastre de solidaritate UE – Ucraina și la creșterea exporturilor de produse agricole pe piețele mondiale”, a mai spus Vălean.

VEZI ȘI: Ce dotări obligatorii vor avea camioanele lansate după iulie 2022

Acest lucru le va permite să lucreze în UE în timpul perioadei de protecție temporară și să contribuie la exportul de mărfuri ucrainene. De asemenea, acest lucru reprezintă un avantaj și pentru țările membre UE, care-și pot atenua temporar deficitul de forță de muncă din transportul rutier.

Recunoașterea va fi oferită în conformitate cu Directiva UE privind afluxul masiv, valabilă până la 23 februarie 2023. În funcție de evoluțiile ulterioare din Ucraina aceasată protecție oferită refugiaților ucraineni ar putea fi prelungită ulterior.

Propunerea este analizată acum de Parlamentul European și de Consiliu. Regulamentul ar trebui să intre în vigoare imediat în toate statele membre ale UE la 20 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al UE, fără acte naționale de punere în aplicare.

Din aceeași categorie...

Back to top button