ȘtiriTop News

Peste 35 de șoferi bulgari victime ale dumpingului social în Belgia

Șoferi bulgari blocați în Tessenderlo, după ce autoritățile din Belgia au sechestrat camioane companiei pentru care aceștia lucrau.

Duminică, 24 aprilie, peste 35 de șoferi bulgari au rămas blocați la Tessenderlo în Limburg (Belgia), după o acțiune coordonată a serviciilor de inspecţie în colaborare cu poliţia federală şi procuratura. După o zi de audieri, toate camioanele Kumas Trans au fost sechestrate, iar șoferii au fost plasați într-un hotel din apropiere, relatează într-un comunicat de presă sindicatul BTB-ABVV.

Peste 35 de șoferi bulgari victime ale dumpingului social în Belgia

BTB-ABVV a fost contactat duminică după-amiază de unul dintre șoferii bulgari, care vorbea puțină engleză. Acesta a spus că în dimineața zilei de 24 aprilie autoritățile din Belgia au făcut o percheziție la sediul companiei pentru care lucrează, unde erau parcate și camioanele lor.

„Toți șoferii care efectuat repausul săptămânal normal în Tessenderlo au fost blocați. Camioanele acestora au fost sechestrate și nu mai pot lucra. Aceștia se află la capătul răbdării pentru că nu au bani sau camion pentru a lucra sau a se întoarce în Bulgaria”, spune Frank Moreels.

Abia, astăzi, 25 aprilie, aceștia vor avea ocazia să-și preia lucrurile personale din camioane.

Neplătiți de două luni

„Aproape toți șoferii bulgari sunt neplătiți de două luni de zile. Este un caz tipic de dumping social, exploatare și fraudă în care șoferii sunt exploatați de un angajator belgian necinstit care concurează neloial transportatorii de bună credință cu prețuri de dumping, pe care le poate oferi doar pentru că organizează acest dumping social și fraudă”, spune Frank Moreels.

VEZI ȘI: Nereguli depistate la companii de transport în Olanda și Bulgaria

Drept urmare, fiecare șofer are dreptul la salariul și condițiile de muncă belgiene.

Solidaritate europeană

BTB-ABVV îi va ajuta pe șoferii bulgari blocați să-și găsească un loc de muncă decent sau cu repatrierea.

„Contactăm colegii noștri de la sindicatul bulgar al transporturilor și Federația Europeană a Transporturilor (ETF) pentru aceasta. În plus, vom aduce chestiunea în fața Auditorului European al Muncii (ELA)”, spune Frank Moreels. ELA se poate asigura că serviciile de inspecție bulgare pot face reclamații împotriva companiei din Bulgaria.

BTB-ABVV va monitoriza îndeaproape dosarul tuturor șoferilor implicați în strânsă cooperare cu sindicatul bulgar al transporturilor și ETF.

Din aceeași categorie...

Back to top button