Peste 90% dintre șoferii profesioniști au trebuit cel puțin o dată să-și descarce singuri camionul

Peste 90% dintre șoferii profesioniști au trebuit cel puțin o dată să-și descarce singuri camionul, în timp ce 50% dintre aceștia nu au știut niciodată sau rareori dacă trebuiau s-o facă, arată cel mai recent raport al BAG.
În cadrul implementării planului de acțiune privind transportul de marfă și logistica al guvernului federal german, Biroul Federal pentru Transportul de Marfă (BAG) a fost însărcinat de Ministerul Federal al Transportului și Infrastructurii Digitale (BMVI) să elaboreze un nou raport de observare a pieței cu privire la situația actuală și a procedurilor de descărcare și încărcare a camioanelor.
Pentru a putea realiza acest raport, BAG a efectuat un sondaj amplu printre șoferii profesioniști germani și străini, precum și printre operatorii de rampă care au ca responsabilitate încărcarea și descărcarea camioanelor.
Obiectivul au fost, în primul rând, obținerea unei evaluări a situației actuale și a procedurilor de la rampele de încărcare, precum și a viziunii asupra responsabilităților șoferilor în contextul descărcării vehiculelor.
În plus, a fost efectuat un sondaj transfrontalier între operatorii de rampă pentru a asigura o raportare echilibrată.
În primul rând, raportul BAG constată faptul că șoferii de camion și operatorii de rampă percep evoluția timpilor de așteptare în cadrul operațiunilor de încărcare și descărcare în mod diferit.
În timp ce aproximativ 46.7% dintre șoferii de camion chestionați au mărturisit că timpul de așteptare a crescut în ultimii cinci ani, doar 16.3% dintre operatorii de rampă intervievați au recunoscut acest lucru.
[perfectpullquote align=”right” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”#ff0000″ class=”” size=”14″]Blocajele din rampă și timpii de așteptare aferenți diminuează procesele de transport și pun presiune asupra șoferilor de camion.[/perfectpullquote]În schimb, 43% dintre operatorii de rampă și doar 15.4% dintre conducătorii auto au vorbit despre reducerea timpului de așteptare.
Din totalul șoferilor de camion chestionați, 90.9% au recunoscut că au trebuit cel puțin o dată să-și descarce singuri camionul și doar 9.1% din aceștia au declarat că n-au făcut acest lucru. În ceea ce privește operatorii de rampă, 40.2% dintre aceștia au spus că șoferii de camion nu au fost nevoiți să-și descarce singuri camionul.
Interesant este că, atât conducătorii auto, cât și operatorii de rampă consideră că nu sunt responsabili contractual de descărcarea camionului.
Aproximativ 65% din totalul șoferii intervievați, respectiv 32% dintre operatorii de rampă au declarat că n-au știut întotdeauna dacă responsabilitatea pentru descărcarea vehiculelor a fost reglementată contractual sau nu.
Cumulativ, jumătate (aprox. 50%) dintre șoferii chestionați nu au știut niciodată sau rareori dacă trebuie să-și descarce propriul camion. În cazul șoferilor de camion străini, procentul este de 64.6%.
VEZI ȘI: Autostrada A1 între Hamburg și Lübeck închisă 4 ore din cauza unui accident rutier
Conform rezultatelor sondajului, în cazul unor responsabilități neclare, în 59.1% din cazuri, operatorul de rampă decide dacă șoferul își descarcă sau nu singur camionul, în 26.3% angajatorul, iar în 14.6% din cazuri, șoferul.
În fapt, o mare parte a timpilor mari de așteptare și staționare la rampă se datorează informațiilor deficitare și a obligațiilor de servici neclare, pentru marea majoritate a șoferilor profesioniști.
Raportul BAG, evidențiază faptul că doar o mică parte dintre șoferii de camion primesc informațiile legale despre timpul de așteptare.
În jur de 62.2% dintre operatorii de rampă au afirmat că nu furnizează niciodată sau rar informații șoferilor atunci când ajung, în timp 71.2% dintre șoferi au declarat că nu primesc astfel de informații.
În cadrul sondajului, aproape toți operatorii de rampă au declarat că oferă conducătorilor auto acces la instalațiile sanitare.
Un alt motiv al timpilor de așteptare mari îl reprezintă comunicarea limitată a șoferilor. Marea majoritate a operatorilor de rampă consideră că abilitățile lingvistice ale șoferilor străini sunt negative, fapt ce îngreunează procesul de descărcare sau încărcare.
În cadrul studiului, șoferii au venit cu sugestii pentru îmbunătățirea operațiunile de descărcare și încărcare precum extinderea numărului de dock-uri, creșterea personalului, extinderea locurilor de parcare și o mai mare flexibilitate.
În replică, operatorii de rampă au cerut îmbunătățirea competențelor lingvistice ale șoferilor străini, cel puțin în limba engleză, în vederea îmbunătățirii procedurilor de rampă de încărcare.
Un alt aspect interesant al raportului este gradul de utilizare a diverselor tehnologii informaționale și de comunicare (IT&C), care variază în funcție de vârsta șoferilor chestionați.
Cu cât vârsta creștere, proporția șoferilor care utilizează în mod profesional smartphone-uri, tablete sau laptop-uri scade.
Același lucru este valabil și pentru procentul de conducători auto care au acces profesional la Internet și utilizează aplicații mobile, care sunt utilizate în principal pentru planificarea traseului, acceptarea ori procesarea comenzilor și căutarea unui spațiu de parcare.