
Se preconizează că în perioada 2024-2028, piața de remorci din Europa de Est va înregistra o creștere semnificativă a cererii, depășind cu 50% nivelul din perioada 2015-2019.
Conform ultimelor previziuni ale CLEAR International, piața de remorci din Europa de Est se așteaptă să înregistreze o creștere mai moderată în perioada 2024 – 2025 decât se estimase anul trecut.
Această tendință vine în contextul unei evoluții spectaculoase a pieței în 2023, în special în Turcia și Rusia.
În Turcia, principalul factor determinant a fost inflația galopantă, care a atins valori de până la 70%. În loc să își vadă banii din bancă devalorizându-se aproape zilnic, companiile au investit în active care își vor păstra o anumită valoare, inclusiv semiremorci și camioane.
Drept urmare, piața semiremorcilor din Turcia a încheiat 2023 cu o creștere de 25% față de 2022, care a fost în sine un an record pentru înmatriculări. Acest lucru a făcut din Turcia cea mai mare piață pentru remorci din Europa de Est în 2023. Turcia a avut o cerere relativ scăzută de camioane și semiremorci în perioada 2016-2020, astfel că s-a acumulat o mare cerere restantă.
VEZI ȘI: Schmitz Cargobull își consolidează poziția în transportul frigorific
Și Rusia a avut o creștere impresionantă de 57% în 2023, stimulată de achizițiile guvernamentale în contextul războiului. Deși piața rusă a fost afectată de sancțiunile impuse de Occident, aceasta și-a revenit surprinzător, importând acum vehicule din China.
Merită menționat că Rusia a dominat piața est-europeană până în 2010 și, în ciuda unei scăderi accentuate după anexarea Crimeei, a reușit să-și recapete poziția de lider în 2019-2020.
Anul 2022 a adus o ușoară scădere a cererii de remorci în Europa de Est, din cauza evoluțiilor variate pe diferite piețe naționale. În timp ce țări precum Rusia și Belarus, afectate de războiul din Ucraina, au înregistrat scăderi semnificative, altele au compensat prin creșteri de două cifre. Polonia, de exemplu, a avut o scădere, acest lucru datorându-se unei cereri record de remorci în 2021, care a dus înmatriculările la un nivel nesustenabil.