In FocusTop NewsTrailer

Războiul din Ucraina și inflația înfrânează piața de remorci din Europa de Vest

Grupul de consultanță CLEAR International și-a actualizat previziunile privind piața de remorci din Europa de Vest, despre care spune că va cunoaște o scădere din cauza invaziei Rusiei în Ucraina și inflației prețurilor.

De la raportul din februarie, amenințarea reprezentată de pandemia de coronavirus a scăzut, dar invazia Rusiei în Ucraina și costul energiei, plus inflația generală a prețurilor au înlocuit criza sanitară ca principale amenințări la adresa creșterii pieței de remorci europene.

Războiul din Ucraina și inflația înfrânează piața de remorci din Europa de Vest

Previziunile economice pentru țările din Europa de Vest au fost deja afectate. Ca urmare, previziunile privind cererea de remorci în 2022 și 2023 au fost reduse.

Dovezile anecdotice sugerează că unii producători de remorci aveau la începutul anului registrele de comenzi pline pentru remorci pentru întregul an 2022. Companiile care se află în această situație ar putea fi amortizate de evenimentele actuale până mai târziu în cursul anului. Cu toate acestea, previziunile economice pentru 2023 au fost în general revizuite în scădere.

VEZI ȘI: Cererile pentru subvenția la motorină pot fi depuse după 27 iunie

Creșterea costurilor cauzată de inflația ridicată, combinată cu dificultatea continuă de a se aproviziona cu anumite componente, îngreunează procesul de producție. CLEAR vorbește de câmpuri pline de remorci parțial finalizate care așteaptă componente care sunt în criză de aprovizionare.

Un război european și o situație economică dificilă nu pot decât să afecteze încrederea companiilor de transport rutier și să reducă disponibilitatea acestora de a investi în noi echipamente de transport.

Creștere de 1,9% în 2022

CLEAR preconizează o creștere de 1,9% a cererii de remorci în 2022 – mai puțin decât se preconiza cu doar câteva luni în urmă, inainte de invazia Rusiei în Ucraina.

Având în vedere problemele cu care se confruntă industria, acesta ar fi un rezultat rezonabil. Cu toate acestea, este probabilă o ușoară scădere a cererii în 2023. Creșterile ulterioare din perioada de prognoză vor readuce în cele din urmă nivelul vânzărilor la cel din 2019, dar nu înainte de 2025.

În 2018, producția de remorci s-a situat la al treilea cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată (deși cu mult sub nivelul din 2007). Scăderea totală a înmatriculărilor din 2018 până în 2020 a fost de 23%, iar scăderea producției a fost de 32%, parțial din cauza unei scăderi mari a exporturilor germane de remorci.

Și piața din Europa de Est va fi afectată

Va exista o scădere a exporturilor de remorci către Europa de Est care va afecta atât anul 2022, cât și, probabil, anul 2023. Acest lucru va avea un impact disproporționat asupra producătorilor germani de remorci, care sunt cei mai mari exportatori. În timpul perioadei de prognoză, producția își va reveni la nivelul din 2019.

Creștere în medie cu 1% în fiecare din următorii 3 ani

Parcul de remorci (dimensiunea parcului auto) a crescut cu doar 0,3% în 2020. Acesta va crește în medie cu 1% în fiecare dintre cei trei ani care urmează.

Datele privind comerțul cu bunuri din Europa de Vest pentru 2021 au oferit o altă surpriză. Comerțul a scăzut cu doar 3% în trimestrul patru din 2020. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda dificultăților în circulația mărfurilor între Marea Britanie și UE ca urmare a Brexitului.

Pentru anul 2020, comerțul a scăzut cu 10%. Cu toate acestea, schimburile comerciale din trimestrul patru din 2021 au stabilit un nou record, la fel ca și cifrele pentru trimestrul unu din 2022, când s-a înregistrat un salt surprinzător de mare care a dus la o creștere de 27% de la an la an – posibil legat de costul importurilor de gaze.

Perioada de prognoză cuprinsă între 2022 și 2026 va fi o perioadă de scădere a cererii de înlocuire a remorcilor, ca urmare a numărului scăzut de înmatriculări de remorci în perioada 2009 – 2014. Prin urmare, creșterea prognozată a cererii de remorci va necesita niveluri semnificative de investiții în remorci noi peste nivelul de înlocuire.

Noul raport subliniază când, unde și cât de repede se va dezvolta piața de remorci până în 2026.

Din aceeași categorie...

Back to top button