EconomicTop News

Piața transporturilor este în creștere în ciuda climatului de afaceri negativ

În ciuda creșterii măsurilor de prevenire a infecției cu SARS-CoV-2, piața transporturilor a continuat să crească în al patrulea trimestru, conform barometrului celei mai importante platforme digitală de marfă din Europa.

Noiembrie și decembrie, în special, au fost din nou luni foarte puternice pentru expeditorii de marfă și companiile de transport din întreaga Europă din cauza afacerilor de dinainte de Crăciun: volumul de marfă oferit pe piața spot a crescut cu 88% în noiembrie, față de aceeași perioadă din 2020. În decembrie, intrările de marfă au crescut cu 52% față de aceeași lună din 2020.

Piața transporturilor este în creștere în ciuda climatului de afaceri negativ

Doar în luna octombrie 2021 ofertele de marfă s-au prăbușit cu 10% față de septembrie, însă piața transporturilor și-a revenit din nou în noiembrie și a crescut cu 8%. În ciuda aplatizării din nou în decembrie cu minus 5%, rezultatul este unul pozitiv.

Potrivit platformei digitale de marfă, oferta de transport de marfă generată în 46 de țări din Europa a avut o creștere totală de 51%, comparativ cu trimestrul al patrulea din 2020. Creșterea constantă a cererii este un semnal că economia se redresează, în ciuda faptului că indicele Ifo Business Climate pentru Germania sa situat la 94,7 în decembrie.

Blocajele de livrare pentru produsele primare și materiile prime au crescut, provocând probleme companiilor industriale. Comercianții cu amănuntul din Germania consideră că situația este la fel de gravă ca și în iarna lui 2020. Și totuși cererea de transport a fost ridicată în al patrulea trimestru.

Creșterea utilizării basculantelor, cisternelor și semiremorcilor mega

Tipurile de vehicule cele mai solicitate în 2021, comparativ cu anul trecut, au fost basculantele și cisterne. Cererea pentru acestea din urmă a crescut cu 236%, în timp ce cererea pentru basculante a crescut în medie cu 297%. Dar și transporturile frigorifice sunt foarte solicitate: camioanele cu temperatură controlată și semiremorcile frigorifice au fost solicitate cu 184% mai des decât anul trecut.

Piața transporturilor este în creștere în ciuda climatului de afaceri negativ

De asemenea, a existat o cerere mai mare pentru semiremorci jumbo și mega, care au apărut în descrierile ofertelor cu 159% mai des decât în ultimul an. Abia solicitate în 2020, remorcile reglabile pe înălțime au fost cu 90% mai solicitate în 2021, un semn că clienții de transport încearcă să trimită cât mai multe mărfuri cu o singură încărcătură. O tendință care probabil va continua și în 2022.

VEZI ȘI: Primele camioane autonome MAN vor fi folosite din acest an

Prețul de transport a fost sub presiune din cauza creșterii prețurilor la combustibil și a vehiculelor. În plus, acum sunt crescute costurile cu personalul, taxele de CO2 și taxele suplimentare de servicii, de exemplu pentru descărcare și timpi de așteptare, potrivit platformei digitale de marfă.

În general, redresarea industriei europene de transport rutier, care a început în a doua jumătate a anului 2020, a continuat în cursul anului 2021. Cu toate acestea, ca urmare a pandemiei, 2021 a fost marcat mai ales de blocaje de capacitate și de livrare. Și, desigur, de deficitul grav de șoferi din Europa. Pe lângă toate acestea, inflația a crescut și, odată cu aceasta, prețurile materiilor prime și combustibililor. Acestea vor continua să fie probleme pentru industria logistică în acest an.

Cu toate acestea, siguranța aprovizionării nu este în pericol, deși ar putea exista noi întârzieri de livrare în toată Europa. Acest lucru ar putea să apară în transportul rutier de mărfuri specializat, cum ar fi transportul frigorific, deoarece există posibilitatea ca nu întotdeauna să existe disponibilitate. În ceea ce privește transporturile standard, acestea sunt mai ferite, deoarece există mai multe șanse de a găsi ceva pe piața spot.

Din aceeași categorie...

Back to top button