InfrastructuraȘtiri

Plasticul reciclat poate inlocui in viitor asflatul in constructia drumurilor

In viitor, in loc de beton, bitum si asfalt este posibil ca drumurile sa fie construite din material plastic 100% reciclat, cel putin asta este viziunea consortiului olandez VolkerWessels.

Un design usor, un timp de constructie redus, costuri de intretinere zero si o durata de viata de trei ori mai mare ca a unui drum clasic, acestea sunt principalele caracteristici ale PlasticRoad, alternativa durabila ideala pentru structuri rutiere conventionale.

PlasticRoad are numeroase avantaje in comparatie cu drumurile conventionale, atat in termeni de constructie cat si de intretinere. PlasticRoad este mult mai durabil si deschide usa pentru o serie de noi inovatii, cum ar fi generarea de energie, suprafete de drum silentioase, drumuri incalzite precum si o constructie modulara. In plus, designul PlasticRoad dispune de un spatiu de „gol”, care poate fi folosit pentru infrastructura ingropata precum cabluri de telecomunicatii, electrice, tevi de apa si canalizare.

Plasticul reciclat poate inlocui in viitor asflatul in constructia drumurilor

Prefacbricarea PlasticRoad
Conceptul PlasticRoad este in concordanta cu evolutiile Cradle to Cradle si The Ocean Cleanup: initiativa de a elibera marea de „supa de plastic”. Din plasticul reciclat se produc elemente rutiere prefabricate care pot fi montate intr-o singura bucata. Productia prefabricatelor precum si design lor usor  permite constructia unui PlasticRoad intr-un timp relativ mic. Drumuri pot fi construite in saptamani in loc de luni. De asemenea, este mult mai usor de controlat calitatea drumului (rigiditatea, scurgerea apei etc.).

Mai rezistente la uzura si coroziune
PlasticRoad este un produs care n-are nevoie de intretinere. Nu este afectat de coroziune si vreme. Structura rutier poate suporta fara probleme temperaturi de -40 de grade la 80 de grade Celsius fara probleme. De asemenea, este mult mai rezistent la coroziune chimica. Estimarile prevad ca durata de viata a drumurilor va fi triplata. Asta inseamna mai putina intretinere a drumurilor si mai putine situatii de blocaje in trafic si ocoliri.

Spatiu pentru cabluri, tevi si apa
Un avantaj major al PlasticRoad il reprezinta structura tubulara care poate fi pur si simplu instalat pe o suprafata de nisip. Pe langa optiunile mentionate mai sus, este de asemenea posibil sa se integreze si alte elemente in faza de prefabricare. Aceste elemente includ senzori de trafic, echipamente de masurare, si conexiuni pentru stalpii de lumina.

Daca lucrurile vor merge in directia dorita de catre VolkerWessels si proiectul PlasticRoad va fi implementat, primii care se vor bucura de artere rutiere si strazi construite din plastic recilcat vor fi locuitorii orasului Rotterdam.

Potrivit VolkerWessels, plasticul ar putea fi o alternativa mult mai prietenoasa cu mediul, in comparatie cu asfaltul.

Din aceeași categorie...

Back to top button