CamioaneDakar RallyȘtiri

Plus de putere și cuplu cu ajutorul sistemului hibrid CeTrax Lite RS

Renault Trucks C 460 Hybrid, primul camion hibrid din Dakar Rally, este echipat cu sistemul hibrid CeTrax Lite RS, care-i oferă mai multă putere și un cuplu crescut.

Pe specialele din Arabia Saudită concurează în acest an primul camion hibrid din istoria celei mai dificile competiții de rally-raid din lume.

Plus de putere și cuplu cu ajutorul sistemului hibrid CeTrax Lite RS

Sistemul CeTrax Lite RS System, dezvoltat de ZF și MKR Technology pentru modelul Renault C 460 Hybrid folosit de echipa Riwald Dakar oferă un plus de putere de 150 kW (203 CP) și un cuplu fabulos de 1.400 Nm.

La baza acestui plus de putere se află un sistem prototip special dezvoltat de ZF, care acționează electric axa față și al cărei hardware și software au fost adaptate la solicitările dificle din Dakar Rally.

Cea mai mare provocare pentru ZF a fost să sincronizeze funcționarea noii unități electice cu motorul diesel de 1.000 CP. ZF a furnizat și cutia de viteze și sistemul de distribuție pentru camionul Renault C640 pentru ca totul să funcționeze sincronizat.

VEZI ȘI: Detalii despre camionul Kamaz folosit în Dakar Rally 2020

Pentru ZF, Raliul Dakar este terenul ideal de teste pentru acest sistem hibrid.

Temperaturi ridicate, mult nisip și un drum presărat cu denivelări și gropi pe care camioanele circulă cu viteză maximă reprezintă un banc de teste perfect pentru acest sistem și care va ajuta compania să dezvolte și mai mult acest produs.

Dezvoltarea acestui sistem a durat mai puțin de șase luni, iar după o perioadă de teste efective de patru săptămâni s-a luat decizia ca Riwald Dakar Team să concureze cu aceste modificări.

Plus de putere și cuplu cu ajutorul sistemului hibrid CeTrax Lite RS

Un alt avantaj al acestui sistem hibrid este că pilotul, datorită efectului de recupare al energiei, poate frâna mai târziu având o eficiență sporită, ceea ce duce la câștigarea de timp comparativ cu un camion clasic cu motor diesel.

De asemenea, schimbarea treptelor în cutia de viteze se face mult mai rapid și mai eficient cu ajutorul sistemului CeTrax Lite RS.

Credit foto: Riwald Dakar Team

Din aceeași categorie...

Back to top button