SigurantaȘtiri

Poliția olandeză utilizează camere inteligente pentru depistarea șoferilor distrași

Poliția olandeză utilizează camere inteligente pentru depistarea în trafic a șoferilor care utilizează dispozitivelor electronice mobile în timp ce conduc.

Combaterea utilizării dispozitivelor electronice mobile la volan a devenit prioritate pentru majoritatea statelor europene, în condițiile în care tot mai multe accidente rutiere au drept cauză acest comportament în spatele volanului.

Poliția olandeză utilizează camere inteligente pentru depistarea șoferilor distrași

Spre exemplu, de la 1 octombrie 2019, poliția olandeză se bazează pe un nou tip de camere inteligente care-i depistează pe cei care utilizează telefonul mobil la volan.

Măsura, care are drept scop creșterea siguranței rutiere, îi vizează pe șoferii care vorbesc la telefonul mobil sau utilizează dispozitive electronice mobile la volan, aceștia urmând să fi sancționați în baza numărul de înmatriculare.

Software-ul noilor camere inteligente le permite acestora să recunoască dacă un șofer utilizează un dispozitiv electronic mobil în timp ce conduce, indiferent că acesta este un telefon mobil, tabletă sau sistem de navigație.

Principiul de funcționare este simplu. Camera face o fotografie șoferului și plăcuței de înmatriculare a vehiculului. Ulterior, un ofițer de poliție analizează imaginile și stabilește dacă camera a făcut o indentificare corectă. În cazul în care aceasta a făcut o indetificare corectă, imaginea va fi trimisă Agenției Centrale de Colectare Judiciară, iar posesorul vehiculului va primi automat amenda în valoare de 240 de euro.

VEZI ȘI: Camioanele fără sistem de asistență la virare vor fie interzise în München

În cazul în care posesorul vehiculului nu se afla la volan în momentul în care a fost făcută fotografia, acesta va trebui să specifice persoana care a condus vehiculul.

Noile camere inteligente sunt folosite de Poliția Națională și cea Centrală din Olanda.

Distragerea atenției la volan, una din cauzele producerii accidentelor rutiere
„Menținerea atenției la volan este vitală. Distragerea atenției poate avea consecințe care pot pune viața în pericol. Prea multe persoane sunt încă ucise și rănite în trafic, în special din cauza distragerii atenției”, spune managerul de proiect Infra Egbert-Jan van Hasselt.

Astfel, combaterea acestui fenomen este o prioritate pentru autoritățile olandeze.

”Pentru a realiza aplicarea pe scară largă, suntem întotdeauna în căutarea unor modalități inovatoare de a face acest lucru.”

Camerele inteligente sunt un exemplu în acest sens. În plus, există aplicarea „normală” a legii privind utilizarea dispozitivelor mobile de orice fel. Printre altele, poliția olandeză utilizează autocare sau podurilor, deoarece acestea le oferă o poziție mai înaltă, astfel că pot vedea exact activitatea șoferilor în trafic, indiferent că aceștia sunt la volanului unui camion sau autoturism.

De altfel, guvernul olandez desfășoară la nivel național o campanie de conștientizare în rândul șoferilor privind pericolul distragerii atenției la volan, denumită MONO.

În 2018, peste 80.000 de amenzi au fost aplicate pentru utilizarea telefonului mobil la volan în Olanda, mai multe ca în 2017, când au fost aplicate 74.561 de amenzi.

Din aceeași categorie...

Back to top button