EconomicȘtiri

Polonia conduce în topul internațional al transportatorilor rutieri de mărfuri

Un raport recent publicat de Comitetul Național Rutier din Franța, arată că Polonia și-a consolidat poziția de lider în topul internațional al transportatorilor rutier de mărfuri. Companiile de transport rutier de mărfuri din Polonia au înregistrat 147.274 milioane de tone kilometri transportate în traficul internațional în 2013, fiind înregistrată o creștere cu 10.5 procente față de anul precedent.

Pe poziția secundă a topului se află Spania, aceasta fiind urmată pe poziția a treia de Germania, în pofida faptului că transportul rutier din aceste țări a înregistrat un declin în traficul internațional de mărfuri în 2012. Creșterile din 2013 au fost de 0.4 procente pentru Spania și 6.6 procente pentru Germania.

Polonia conduce în topul internațional al transportatorilor rutieri de mărfuri

Companii de transport rutier de marfă din Polonia transporta acum aproape de un sfert din volumul de mărfuri în UE și crescând și cabotajul, cu aproape 40% în 2013. Aceștia înregistrează acum o pondere enormă din cabotajul în UE de 27% – reprezentând livrări de mărfuri între două sau mai multe piețe care nu include țara de origine a companiei de transport.

Cele 13 state membre UE care au aderat în/sau după 2004 au înregistrat o creștere medie de aproape 10% a traficului internațional, în comparație cu celelalte 15 state membre care au înregistrat o creștere medie de doar 2.2%. Cifrele globale de trafic internațional pe teritoriul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene a crescut cu 6.1% în 2013 față de anul 2012.

„Noile” state membre ale UE ocupă șase din primele zece locuri în topul transportatorilor rutieri de mărfuri internaționali. Performanțe notabile au fost înregistrate de Lituania, cu o pondere de 13.3%, și România care a înregistrat o creștere de 26.7%. Cehia, Ungaria și Slovacia au înregistrat, de asemenea, cifrele de creștere solidă. Celelalte țări din top 10 sunt Olanda, cu o creștere 10.7% și Portugalia cu o creștere de 23.1% față de anul precedent.

Top 10 transportatori rutieri de mărfuri:

  1. Polonia
  2. Spania
  3. Germania
  4. Olanda
  5. Republica Cehă
  6. Portugalia
  7. Ungaria
  8. Slovacia
  9. Lituania
  10. România

Firmele de transport din Marea Britanie, Franța și Italia, trei dintre cele mai mari patru economii din UE, alături de Germania, nu apar în top 10. Companii de transport din Marea Britanie se află abia pe poziția 18 înregistrând o creștere de 1% în 2013, în condițiile în care traficul internațional de marfă din Marea Britanie are o pondere de doar 5% din totalul mărfurilor transportate în Regat, comparativ cu traficul internațional de marfă din Polonia care are o pondere de 60% din activitatea de transport.

Cifrele înregistrate arată că, forța de muncă mai ieftină din Europa de Est și Centrală are un efect exploziv pe piața de transport din Uniunea Europeană.

Statele vest-europene membre UE și Marea Britanie declară că este foarte dificil să concureze împotriva Poloniei sau a altor state est-europene membre UE, în condițiile în care există diferențe mari de preț la carburant și forță de muncă între Vest și Est.

Din aceeași categorie...

Back to top button