Sustenabilitate

Polonia lansează Second Life ESS, un program pentru reutilizarea bateriilor

Producătorul de vehicule urbane Solaris împreună cu cei de la Impact Clean Power Technology și Tauron Polska Energia au lansat proiectul Second Life ESS.

Proiectul are în vedere dezvoltarea unui sistem pentru stocarea energiei electrice în bateriile care sunt înlocuite pe vehiculele electrice. Practic, acest proiect vizează o a doua șansă la viață pentru bateriile uzate.  Conform companiilor poloneze, proiectul este cofinanțat de Centrul Național de Cercetare și Dezvoltare din Polonia.

Polonia lansează Second Life ESS, un program pentru reutilizarea bateriilor

„De-a lungul timpului și prin utilizare, bateriile pierd din capacitatea de stocare. Pentru a pune lucrurile într-un mod diferit, la finalul vieții, bateriile oferite de Solaris pe vehiculele sale electrice vor avea o capacitate de stocare mai mică de 80%. Cu toate acestea, ele pot servi unor sisteme de stocare a energiei electrice, de aici și ideea proiectului”, a declarat Łukasz Chełchowski, oficial Solaris.

VEZI ȘI: Solaris va livra 25 de troleibuze Trollino 18 la Brașov

Proiectul vizează folosirea bateriilor Li-Ion care nu mai prezintă parametri optimi pentru utilizarea într-un vehicul electric. În acest fel, viața bateriilor poate fi prelungită.

Aceste baterii pot face parte dintr-o rețea care să stocheze energie electrică provenită fie din surse convenționale, fie din surse regenerabile, iar mai apoi să o redea consumatorilor. În același timp, un astfel de sistem va putea asigura stabilitatea rețelei electrice și, totodată, creșterea numărului de surse de energie regenerabilă.

Conform Solaris, proiectul Second Life ar urma să fie finalizat în 2022. Producătorul polonez de vehicule de transport persoane va oferi baterii cu o capacitate nominală de 160 kWh pentru construirea prototipului de rețea. Aceste baterii au fost utilizate în primă fază pe autobuzele transportatorului PKM Jaworzno.

Din aceeași categorie...

Back to top button