Pachet de Mobilitate

Polonia va adopta noi reguli privind detașarea șoferilor

Ministerul Infrastructurii de Polonia a redactat proiect de lege care adoptă în legislația națională regulile UE privind detașarea șoferilor de camion, care ar urma să se aplice din a doua parte a anului.

Polonia pregătește schimbări ale regulilor privind detașarea șoferilor de camion din alte țări care fac operațiuni de cabotaj pe teritoriul său. Principalul obiectiv este integrarea în legislația poloneză a prevederilor Pachetului Mobilitate 1, care trebuie făcută până la finalul acestui an.

Polonia va adopta noi reguli privind detașarea șoferilor

Ca efect, transportatorii de marfă locali și din străinătate care fac curse spre Polonia sau doar tranzitează țara vor avea noi drepturi și obligații. De exemplu, în viitor, șoferii de camion care doar tranzitează Polonia nu vor mai fi tratați ca muncitori detașați. Același lucru se va aplica, în anumite condiții, la transporturile bilaterale, adică din orice țară spre Polonia și retur.

De asemenea, termeni precum ”tranzit”, ”cabotaj” sau ”transport bilateral” vor fi definiți mai precis. În schimb, companiile de transport din străinătate care fac operațiuni de transport național în Polonia (cabotaj) trebuie să le acorde șoferilor cel puțin salariul minim polonez pe perioada curselor.

VEZI ȘI: Test în România cu a treia generație Volvo FH 500 I-Save

În practică, fiecare șofer al unei companii din străinătate care va veni în Polonia pentru cabotaj va trebui să fie înregistrat în prealabil în sistemul EU IMI ca muncitor detașat. Companiile din afara UE vor trebui să declare șoferii detașați direct la Inspectoratul Național de Muncă.

Potrivit proiectului, ITD se va ocupa de verificările preliminare ale șoferilor privind declarațiile de detașare. Verificările mai ample, precum cele legate de plata șoferilor, vor fi efectuate de Inspectoratul Național de Muncă.

Din aceeași categorie...

Back to top button