Burse de transportTop News

Polonia vrea să înființeze o bursă de transport de stat

Polonia pregătește propria bursă de transport, deținută de stat. Proiectul Polish Digital Logistics Operator (PCOL) va fi utilizat pentru comenzi de transport, schimb de documente și supervizarea curselor.

Inițial, această bursă de transport de stat va fi folosită exclusiv de instituțiile publice din Polonia. Totuși, în viitor, se intenționează ca PCOL să intre și pe piața liberă, devenind un competitor pentru companiile de expediție și bursele de transport online.

Polonia vrea să înființeze o bursă de transport de stat

Proiectul este organizat de Administrația Fiscală, Bursa de Mărfuri și Ministerul Mediului. În prima fază, PCOL va conecta instituțiile publice cu operatorii de transport. Dacă o companie de stat are nevoie de servicii de transport, bursa va facilita contractele cu companiile de transport care dispun de flotele necesare.

În viitor, se plănuiește intrarea în sectorul privat, PCOL urmând a oferi servicii de brokeraj pentru transport rutier, feroviar, maritim și aerian. Ea va susține transporturi în regim de grupaj sau FTL, precum și centrele locale de distribuție și depozitare. Planul este ca în 5 ani, PCOL să devină principala platformă logistică din Polonia.

VEZI ȘI: Poliția din Polonia folosește drone pentru a depista neregulile de circulație

Expedițiile organizate de PCOL vor folosi protocolul e-CMR. Administrația Fiscală va câștiga o influență tot mai mare, deoarece va putea urmări dacă transporturile se plătesc cu factură. Datele vor fi combinate cu cele ale noului sistem de taxare a drumurilor prin satelit. Astfel, PCOL va deveni un mijloc de reducere a evaziunii fiscale din import și export, dar și a transporturilor ilegale de deșeuri.

În prezent, proiectul este în faza de semnare a scrisorilor de intenție pentru crearea sistemului. Astfel, PCOL ar putea deveni o realitate cel mai devreme spre finalul lui 2022.

Din aceeași categorie...

Back to top button