Top NewsTransport 4.0

Portul Rotterdam testează prioritatea pentru camioane cu semafoare inteligente

Portul Rotterdam a început un proiect pilot prin care testează prioritatea pentru camioane cu semafoare inteligente.

Autoritatea portului olandez face acest lucru împreună cu municipalitatea din Rotterdam și o serie de companii de transport. Pe lângă reducerea emisiilor și economiile de carburant, acest lucru are ca rezultat economii de timp și mai mult confort pentru șoferi.

Portul Rotterdam testează prioritatea pentru camioane cu semafoare inteligente

Proiectul pilot, care se va desfășura timp de trei luni la trei intersecții de pe șoseaua Reeweg, lângă Waalhaven, a fost posibil prin introducerea așa-numitelor „instalații inteligente de control al traficului” (iVRI) în Rotterdam.

Aceste semafoare inteligente sunt „conectate” și sunt capabile să comunice cu traficul, inclusiv camioanele, prin aplicații și computere de bord. O solicitare prioritară se face de la distanță din camion, astfel încât în multe cazuri frânarea și accelerarea nu sunt necesare.

În cadrul proiectului pilot participă camioane de la Neele-Vat Logistics, Kamps Transport și K. Overdevest Transport, care circulă zilnic pe Reeweg, un drum care face parte dintr-o rută importantă de transport în Waalhaven.

VEZI ȘI: Bunurile cu risc fiscal ridicat vor fi monitorizate prin sistemul RO e-Transport

Cu datele colectate, părțile investighează efectele asupra consumului de combustibil, emisiilor, fluxului de trafic și timpului de călătorie. În studiu sunt incluse și experiența șoferilor și efectele asupra altor tipuri de transport.

Dacă rezultatele vor fi pozitive, se va întocmi un plan împreună cu municipalitatea din Rotterdam pentru a aplica, de asemenea, „prioritatea de transport” în alte locații unde acest lucru are sens.

Acest lucru se aplică atât zonei portului, cât și orașului, deoarece logistica durabilă și eficientă devine din ce în ce mai importantă.

În 2025, de exemplu, Rotterdam, la fel ca alte zeci de orașe din Olanda, va introduce zona cu emisii zero pentru logistică urbană (zona ZES). În această zonă, toate autoutilitarele și camioanele de distribuție trebuie să fie fără emisii, iar logistica trebuie efectuată cât mai eficient posibil.

Din aceeași categorie...

Back to top button