Bus

Potențial uriaș pentru autobuzele electrice în transportul public local

Potrivit MAN Truck & Bus, autobuzele electrice au un potențial enorm pentru transportul public local, numărul autobuzelor diesel vechi din UE fiind foarte mare.

Sute de mii de autobuze diesel cu tehnologie depășită pot fi încă găsite pe drumurile europene. În același timp, numărul de autobuze electrice crește semnificativ. Nu este deloc surprinzător că electromobilitatea câștigă teren.

Potențial uriaș pentru autobuzele electrice în transportul public local

Potrivit statisticilor ACEA, vânzările de autobuze electrice au crescut cu 18,4% în 2020 față de 2019. În aceeași perioadă, ponderea autobuzelor diesel a scăzut cu aproape 10%. ”Per total, piața europeană de autobuze electrice a fost de peste 2.000 de vehicule anul trecut. Iar în 2021 avem o altă creștere clară”, a declarat Rudi Kuchta, șeful diviziei de Autobuze a Man Truck & Bus.

În ciuda numărului tot mai mare de autobuze electrice, modelele diesel reprezintă în continuare vasta majoritate a autobuzelor din UE. Potrivit ACEA, în 2019 existau în regiune peste 690.000 de autobuze, cu o vechime medie de 11,7 ani. Dintre acestea, 94,5% erau diesel și doar 0,6% electrice.

VEZI ȘI: Cum funcționează sistemul de camere MAN OptiView (VIDEO)

”Dacă autobuzele diesel cu tehnologie demodată ar fi înlocuite cu autobuze electrice moderne, contribuția la reducerea emisiilor de CO2 ar fi enormă”, spune Kuchta. Dovada este clară: dacă un autobuz parcurge anual 50.000-60.000 km și consumă între 36 și 49 de litri de motorină la 100 km, folosirea unui autobuz electric în transportul public local aduce economii de 60-80 de tone de CO2 anual, în actualul mix de producere a energiei electrice.

Pentru a susține operatorii de transport în trecerea la mobilitatea fără emisii, MAN Truck & Bus oferă, pe lângă modelele electrice Lion’s City 12 E (solo) și Lion’s City 18 E (articulat), un concept complet, care include sfaturi despre electrombilitate și soluții personalizate.

În timpul unui test desfășurat în luna mai în Munchen, autobuzul electric MAN Lion’s City E a reușit să depășească 550 km de autonomie în condiții realiste de utilizare, cu o singură încărcare. Chiar și cu o autonomie de ”doar” 400 km, Lion’s City E ar putea acoperi 98% dintre rutele operate de clienții MAN, fără nevoia de încărcare pe timpul zilei.

Din aceeași categorie...

Back to top button