Știri

Președintele UE critică adoptarea OUG 13/2017 de către guvernul Grindeanu

Astăzi, 01 februarie 2017, președintele Uniunii Europene, Jean-Claude Juncker și a prim-vicepreședintelui Timmermans au luat poziție privind adoptarea OUG13/2017 de către cabinetul Grindeanu.

Cei doi au făcut o declarație comună cu privire la lupta împotriva corupției în România precum și la OUG 13/2017  pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.

Președintele UE critică adoptarea OUG 13/2017 de către guvernul Grindeanu

Uniunea Europeană monitorizează atent acțiunile din ultima vreme din România, lucru recunoscut chiar de președintele UE, Jean-Claude Juncker într-o declarație făcută astăzi.

Ireversibilitatea progreselor realizate în lupta împotriva corupției este esențială pentru a permite Comisiei Europene să ia în considerare eliminarea treptată a monitorizării României în cadrul mecanismului de cooperare și verificare (MCV).

Lupta împotriva corupției trebuie să avanseze, nu sa fie subminată. Urmărim cu foarte mare îngrijorare evoluţiile recente din România.

Jean-Claude Junker, președintele Uniunii Europene

Raportul Comisiei privind Mecanismului de cooperare şi de verificare (MCV) publicat săptămâna trecută, a salutat bilanțul pozitiv realizat de către procurorii și judecătorii din România în abordarea corupției la nivel înalt.

Totodată a precizat că orice alte măsuri care subminează acest progres, sau au ca efect slăbirea sau restrângerea domeniul de aplicare al corupției ca infracțiune va avea impact asupra evaluărilor viitoare.

VEZI ȘI: Lista celor care OUG-ul le permite să scape de dosarele penale și pedepse

În acest context Comisia Europeană atrage atenţia asupra posibilelor regrese şi va examina în detaliu ordonanțele de urgență privind Codul penal și Legea cu privire la grațieri.

Vă reamintim că, aseară, 31 ianuarie 2017, deși nu se afla pe ordinea de zi a Guvernului României, membrii cabinetului Grindeanu au adoptat OUG 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, astfel ca, cei mai mari corupți ai României să scape de dosarele penale și pedepse.

Urmărește #infotrucker pe FacebookInstagramTwitterYouTube

 

Din aceeași categorie...

Back to top button