Presiunea scăzută în anvelopă influențează negativ siguranța și costurile

Indiferent că sunt premium sau de buget, toți producătorii de anvelope din lume sunt de acord cu faptul că presiunea scăzută în anvelopă influențează negativ siguranța și costurile.
Suntem de acord cu faptul că ceea ce suportă greutatea unui ansamblu de 40 de tone (camion și remorcă) nu este anvelopa în sine, ci aerul din interiorul acesteia. Prin urmare, presiunea scăzută în anvelopă va avea ca rezultat o reducere a capacității de transport.
Mai mult, în cazul în care anvelopa are o presiune mai mică decât necesarul de sarcină, apar inevitabil următoarele efecte negative: uzură neregulată a umerilor anvelopei, creșterea consumului de combustibil, scăderea duratei de viață și riscul crescut de explozie.
Așadar, să le luăm pe rând.
Uzura neregulată
Când anvelopa are o presiune mai mică, centrul acesteia nu va mai fi în contact cu solul, iar umerii anvelopei vor purta o greutate mai mare decât zona centrală, lucru care va duce la o uzură neregulată și implicit la o înlocuire prematură a acesteia.
Consum crescut de carburant
Presiunea scăzută în anvelopă determină o creștere a rezistenței la rulare. Astfel, la o viteză constantă de 85 km/h, aproximativ 40% din combustibil este ars pentru a depăși rezistența normală la rulare a anvelopei.
VEZI ȘI: Aparatul DKV BOX EUROPE poate fi comandat începând cu mai 2018
În cazul unei anvelope dezumflate, această rezistență la rulare crește în mod artificial. La o valoare a presiunii cu aproximativ 15% mai mică decât valoarea nominală, consumul de carburant crește cu 1%.
Scăderea duratei de viață a anvelopei
O presiune scăzută generează mai multă frecare, care, la rândul ei, generează căldură în interiorul anvelopei, lucru care duce la o durată de viață scăzută a acesteia.
O anvelopă dezumflată cu aproximativ 15%, scurtează cu 10% durata de viață a acesteia, ducând la o înlocuire prematură.
Riscul crescut de explozie
Când o anvelopă este utilizată cu o presiune mai scăzută, datorită unei frecări interne și a unei îndoiri excesive în zona în contact cu solul, carcasa este expusă oboselii. Datorită flexării excesive, fire de oțel din structura internă a avelopei se vor rupe.
Compoziția de cauciuc în sine nu poate menține presiunea în interiorul anvelopei, rezultând o pierdere bruscă de presiune. Acest lucru reprezintă un risc foarte mare pentru siguranța rutieră și poate duce la accidente mortale.
Mai mult de 50% din defecțiunile vehiculelor rutiere sunt cauzate de explozii de anvelope, iar mai mult de 80% din explozii sunt cauzate de o scădere de presiune ce are drept cauză pierderile de aer.
Pentru a evita situațiile de mai sus se impune verificarea regulată a anvelopelor și întreținerea acestora prin umflarea lor cu presiunea nominală.
De asemenea, montarea unui sistem de monitorizare a presiunii (TPMS) va avea un impact pozitiv ridicat asupra siguranței rutiere și a costurilor.