Am făcut prima dată cunoștință cu un prototip Lion’s City E în urmă cu aproape doi ani, într-un eveniment ce a precedat expoziția Busworld 2019. Deși tot un prototip, modelul MAN Lion’s City E adus acum la București este unul mult mai apropiat de versiunea de serie, a cărui producție a fost lansată în noiembrie 2020.
Modelul de 12,2 metri lungime are o configurația foarte apropiată de cea a autobuzelor solo care circulă în prezent în București. Singura diferență majoră: cele 5 locuri din spate, disponibile datorită lipsei turnului motor de la autobuzele convenționale.
Am călătorit la bordul lui Lion’s City 12 E pe un traseu demonstrativ, de la sediul MHS Truck & Bus din Bulevardul Iuliu Maniu până la autogara Militari și retur. Un traseu scurt, dar pe care autobuzul cu design modern a atras zeci de priviri, atât de la șoferii RATB întâlniți, cât și de la simpli trecători.
VEZI ȘI: Mituri despre camioanele electrice, infirmate de șoferii de MAN eTGM
Cum se simte în mers? Motorul electric accelerează lin și silențios, dar cel puțin la fel de rapid ca unul diesel. Totuși, călătoria la bordul unui autobuz electric are o seninătate aparte. Parcă ceva din liniștea motorului se transmite și călătorilor. Un plus pentru sistemul de iluminare interioară LED, care contribuie la atmosfera deosebită după lăsarea întunericului.
Vizibilitatea în jurul vehiculului este bună, datorită oglinzilor cu reglaje ample și a camerelor pentru mers cu spatele și supravegherea ușilor 2 și 3. MAN Lion’s City E stă bine și la capitolul sisteme de asistență: te avertizează dacă părăsești banda de circulație sau există pericolul unei coliziuni cu vehiculul din față, pietoni sau bicicliști, recunoaște semnele de circulație și afișează limitele de viteză.
La finalul călătoriei noastre, autobuzul parcursese în București o distanță de 218 km, cu aproximativ trei sferturi din baterie. Autonomia reală a depășit fără probleme minimul garantat de producător (200 km) și cel mai probabil urma să o depășească și pe cea de 270 km cu condiții ideale. Dar și condițiile de la București au fost aproape ideale (vreme însorită, curse făcute cu puțini călători). În plus, autobuzul a fost condus în permanență de un instructor MAN ProfiDrive.
infotrucker.ro nu este doar un website dedicat transportului rutier, ci este cel mai important furnizor online de știri și informații din segmentul de transport rutier și logistică.
Conținutul editorial al publicației infotrucker.ro se adresează atât profesioniștilor din domeniu, cât și pasionați.
De asemenea, publicaţia tratează întreaga arie de servicii conexe activităţii de transport rutier precum service, anvelope, lubrifianţi, carburanţi, pregătire profesională, tehnic etc.
infotrucker.ro este membră cu drept de vot în juriul european Sustainable Bus Award (SBY).
Ce-ar fi ca, pietonii ce butonează la telefonul mobil, în timp ce traversează, să fie amendați?
#Șîeu, în pelerinaj la… primul și singurul metru din Autostrada Moldovenească
Transport de pești vii acolo unde regulile sunt stabilite de natură
InfoTrucker.ro - Toate drepturile rezervate © 2016-2018
0 comentarii