
Divizia de camioane Mercedes-Benz a dus imprimarea 3D a componentelor la un alt nivel, realizând prima piesă de schimb metalică pentru camioane prin acest procedeu.
Prima piesă de schimb produsă prin imprimare 3D metalică, un capac de termostat pentru camioane și modele Unimog din serii mai vechi, a trecut toate etapele procesului strict de asigurare a calității Mercedes-Benz, devenind oficial prima componentă din lume realizată astfel.
Mai mult, producătorul german devine lider tehnologic incontestabil al proceselor de imprimare 3D a componentelor metalice și primul în lume care realizează o astfel de piesă.
Imprimarea 3D auto a început să se bucure de succes în departamentele de producție ale Mercedes-Benz în urmă cu un an, ca suport pentru departamentele After-Sales și Replacement Parts.
De atunci, Customer Services & Parts a lucrat împreună cu cercetătorii și pre-dezvoltatorii de la Daimler AG pentru a îmbunătăți și extinde constant utilizarea celor mai recente procese de imprimare 3D pentru componentele din plastic.
Imprimarea 3D a componentelor din plastic de înaltă calitate s-a stabilit cu succes ca o metodă de producție suplimentară și este în special potrivită pentru producția de loturi mai mici.
Imprimarea 3D metalică deschide noi posibilități. Componentele metalice imprimante 3D excelează cu rezistența lor foarte ridicată și rezistența termică, iar procesul este, prin urmare, deosebit de potrivit pentru producerea componentelor solicitate mecanic și termic în număr mic, pentru camioane care nu se mai află în producție, dar și pentru cele actuale.
Acestea pot fi produse la atingerea unui buton în orice formă geometrică sau număr.
Producția unor astfel de componente a început cu piese din aluminiu comandate rar, pentru care nu merită să-ți faci stocuri. Acestea excelează având o densitatea de aproape 100% și o puritate mai mare decât părțile convenționale turnate din aluminiu. În afară de rezistența și duritatea lor ridicată, respectiv rezistența dinamică ridicată, producția lor nu necesită lucrări de dezvoltare cu costuri mari sau achiziții de echipemente speciale.
VEZI ȘI: Fenomenul de socializare în parcările din vest
Utilizând această tehnologie se pot realiza piese de schimb metalice periferice ale motorului, unele piese din motor și, de asemenea, piese ale sistemelor de răcire, transmisie, axe sau șasiu. Mai ales atunci când au structuri complexe, piesele de schimb metalice imprimate 3D, în număr mic, pot fi produse la costuri reduse.
În viitor, imprimarea 3D metalică ar putea permite o producție locală decentralizată și, prin urmare, mult mai rapidă, direct în locațiile de producție mondiale Mercedes-Benz. Acest lucru ar îmbunătăți disponibilitatea pieselor de schimb, ar elimina costurile de depozitare și transport, iar timpii de livrare s-ar scurta.
Disponibilitate globală rapidă chiar și după mulți ani. Capacul de termostat este un exemplu de producție a unei componente din aliaj de aluminiu turnat sub presiune de cea mai bună calitate, realizată prin utilizarea procesului de imprimare 3D. Această piesă de schimb este comandată rar și este utilizată la modele mai vechi de camioane și serii Unimog a căror producție a încetat în urmă cu aproximativ 15 ani.
Spre deosebire de sinterizarea laser selectivă (SLS) utilizată în sectorul materialelor plastice, imprimarea 3D a componentelor metalice utilizează tehnologia de topire laser selectivă (SLM).
În cazul capacului termostatului, de exemplu, materialul de aluminiu/siliciu pulverizat (ALSi10Mg) este aplicat în straturi individuale și topit de o sursă de energie – de obicei unul sau mai multe lasere. Când se termină un strat, se aplică automat un nou strat de pulbere, iar procesul de topire se repetă, până când se produce o componentă din aluminiu tridimensional de înaltă rezistență, adecvată pentru utilizarea în zone cu temperaturi ridicate.
Datorită structurii stratificate, procesul oferă de asemenea un nivel de libertate geometrică care nu poate fi adaptat nici unei alte metode de producție.