
Lemnul ca material de construcție poate juca un rol important și pe autostradă în viitor. Recent, Kapsch TrafficCom și operatorul austriac de drumuri ASFINAG au instalat prima poartă de taxare din lemn pe o autostradă, în Austria.
Spre deosebire de o poartă de taxare tradițională fabricată din oțel sau aluminiu, care este asociată cu emisii semnificative din cauza proceselor sale de fabricație și reciclare, o poartă de taxare din lemn oferă beneficii notabile pentru mediu. În plus, aceasta poate susține aceleași capacități funcționale ca una din metal.
Spre exemplu, poarta de taxare din lemn instalată pe autostradă în Carintia economisește 15 tone de CO2, în timp ce una din oțel generează până la 30 de tone de CO2 în timpul producției.
Poarta noastră din lemn nu numai că are un bilanț pozitiv de CO2, dar are aceeași capacitate portantă și un impact asupra mediului, chiar mai bun decât unul tradițional. În plus, acesta îndeplinește toate normele și standardele europene relevante pentru porți, astfel încât este la fel de sigură de utilizat și de întreținut, iar după o durată de viață de cel puțin 20 de ani, poate fi demontată și reutilizată fără a provoca poluare suplimentară, subliniază avantajele porții de taxare din lemn, Michael Weber, director de vânzări EMENA la Kapsch TrafficCom.
Structura principală a noului portal este construită predominant din lemn de molid lipit și laminat, asigurând rezistență și durabilitate.
VEZI ȘI: Transportatorii europeni avertizează de haosul iminent din Brenner
Stratul exterior al portalului este realizat din lemn de larice, cunoscut pentru rezistența sa la intemperii, ceea ce facilitează reparațiile în cazul unor eventuale deteriorări.
ASFINAG, în colaborare cu Forster, specialist în tehnologia traficului, a finalizat instalarea portalului pe autostradă într-un timp record de aproximativ o zi, datorită gradului înalt de prefabricare a componentelor.
Portalul funcționează autonom, utilizând energie electrică produsă de propriul sistem fotovoltaic. Pentru a garanta funcționarea continuă, inclusiv pe timp de noapte sau în condiții meteorologice adverse, sistemul este dotat și cu un sistem de stocare a energiei în baterii.