
Primul autocar pentru distanțe lungi alimentat cu biogaz (LNG) este rezultatul unei colaborări dintre Scania, un operator de transport persoane și un furnizor de gaz. Autocarul va opera pe ruta Stockholm – Oslo.
Alimentat cu biogaz lichid (LBG), acest autocar Scania va reduce impactul climatic și va contribui la un transport fără carburanți fosili între cele două capitale nordice.
Biogazul este folosit în prezent în special în formă comprimată, la autobuze urbane și vehicule comerciale ușoare, dar până acu nu a fost competitiv pentru vehiculele grele pentru distanțe lungi.
În ultimii ani s-a dezvoltat tehnologia de răcire a biogazului până la aproximativ -160 de grade Celsius. La acea temperatură, biogazul devine lichid și are o densitate energetică mai mare.
Disponibilitatea biogazului se va îmbunătăți rapid în Europa, mai ales după ce UE a decis că este nevoie de o rețea de alimentare pe rețeaua de drumuri principale de pe continent (TEN-T).
”Primul autocar pentru distanțe lungi alimentat cu biogaz este probabil cea mai sustenabilă soluție de transport cu autocarul disponibilă în prezent”, a declarat Johan Ekberg, șeful departamentului de Clienți al Scania.
VEZI ȘI: Scania introduce cabine R si S mai lungi cu 27 de centimetri
Beneficiile biogazului lichid sunt producția locală, din surse regenerabile, și scăderea emisiilor. Prin alimentarea camioanelor și autobuzelor pentru distanțe lungi cu biogaz lichid produs local, operatorii își pot reduce emisiile lor și ale clienților cu peste 90%.
Calitatea generală a aerului este îmbunătățită prin reducerea emisiilor de oxizi de azot și particule fine. De asemenea, șoferii, pasagerii și locuitorii din zonă pot beneficia de reducerea nivelului de zgomot.
”Biogazul este carburantul cu cele mai mici emisii de CO2, dar în același timp rezolvă problema gunoiului menajer, crează locuri de muncă pe plan local și readuce carbonul și nutrienții în sol. Este un exemplu perfect de economie circulară”, a spus și Jonas Strömberg, director de sustenabilitate la Scania.
În prezent, 17% din rețeaua europeană de gaz este alimentată cu biogaz. În Suedia, cota parte a biogazului este de 95%.