Tehnologie

Primul camion electric cu macara pentru colectare de deșeuri

Compania daneză de reciclare Urbaser folosește un model Scania 25 L, primul camion electric cu macara pentru colectare de deșeuri.

Camionul, operat deja în Copenhaga, are principalele componente (șasiul, macaraua și compactorul de deșeuri) alimentate cu energie electrică.

Primul camion electric cu macara pentru colectare de deșeuri

Principala sa misiune este golirea containerelor subterane, localizate în special în noile districte ale capitalei daneze: Nordhavn, Sydhavn și Amager. Locuitorii din aceste districte colectează deșeurile în până la 10 pungi separate în containere subterane aflate în apropierea locuințelor.

Când containerele trebuie golite, șoferul utilizează macaraua electrică pentru a ridica containerele din soclul de beton în care stau. Containerul este apoi ridicat deasupra compactorului, după care fundul containerului se deschide și deșeurile cad în compactor.

Când compactorul este plin cu deșeuri menajere compresate, șoferul conduce camionul la o fabrică de incinerare, unde gunoiul este convertit în energie electrică și termică. Diversele materiale reciclabile, precum hârtia, cartonul, metalul și plasticul sunt transportate la diverse companii de reciclare din regiunea Greater Copenhagen.

VEZI ȘI: Test cu Scania 25 P, primul camion electric greu din România

Primele 3 luni de operare ale camionului au arătat că cele 9 pachete de baterii sunt mai mult decât suficiente pentru o zi de lucru. În medie, la finalul zilei, energie disponibilă este de 40%, deși bateriile alimentează și sistemul de propulsie și sistemul hidraulic al compactorului.

Macaraua Fassi de 24,5 tone este alimentată de propriul pachet de baterii de 86 kWh cu priză de putere de 64 kW. Capacitatea bateriei macaralei este de asemenea suficientă pentru operațiunile dintr-o zi de lucru.

Înainte de comandă, Scania Danemarca și Urbaser au făcut o simulare a autonomiei pe rutele pe care este utilizat camionul. De asemenea, înainte de livrare, un mic grup de șoferi ai Urbaser au fost instruiți pentru conducerea camionului electric cu baterii și despre micile diferențe față de un camion convențional diesel.

Detalii despre primul camion electric cu macara pentru colectare de deșeuri

  • șasiu Scania 25L B6x2*4, cu a treia axă cu sistem electric de direcție
  • motor cu putere continuă de 230 kW (1.300 Nm) și putere de vârf de 295 kW (2.300 Nm)
  • ampatament de 4.750 mm
  • 9 pachete de baterii cu o capacitate totală de 297 kWh (213 kWh net)
  • priză CCS2 pentru încărcare cu până la 130 kW
  • încărcarea completă a bateriei se face în mai puțin de 100 de minute (la 130 kW/200 A)
  • macara Fassi F245 de 24,5 tone/m
  • compactor NTM KG (Finlanda) cu  container de 18 metri cubi furnizat de Stiholt Hydraulic A/S.

Din aceeași categorie...

Back to top button