EconomicȘtiri

Proceduri de recuperare a amenzii pentru vinieta din Ungaria

Conform UNTRR, în data de 09.11.2014, a intrat în vigoare modificarea Legii LXVII din 2013 cu Legea LIV din 2014, privind taxa de drum în funcție de distanța parcursă pe autostrăzile, șoselele și drumurile din Ungaria. În cazul în care deja ați achiziționat tichetul de drum (vinieta) dar ați fost amendat în perioada 01.07.2013 – 31.03.2014 pentru oricare dintre motivele menționate mai jos, aveți posibilitatea de a depune o cerere la Serviciile de Plată a Taxelor de Drum Naționale – PLC (National Toll Payment Services PLC) pentru a fi scutiți de la plata amenzii:

a) Solicitantul va fi absolvit de la plata amenzii dacă nu a reușit să cumpere vinieta înainte de a utiliza secțiunea de drum cu taxă dar ulterior – ca urmare a notificării de către organul desemnat să efectueze acțiunea de sprijin al controlului taxei pentru utilizarea unui drum neautorizat – a achiziționat vinieta pentru secțiunile de drum utilizate fără autorizație în maximum opt ore, iar autorizația achiziționată nu a fost utilizată în altă perioadă de timp.

Proceduri de recuperare a amenzii pentru vinieta din Ungaria

b) Amenda a fost emisă la o secțiune de drum cu taxă, parte a unui drum principal care se intersectează cu autostrada iar persoana amendată a avut o autorizație valabilă pentru utilizarea secțiunilor de drum cu taxă, părți comune cu intersecția și făcând parte din acea autostradă la momentul utilizării neautorizate.

c) Amenda a fost emisă – în perioada de valabilitate a tichetului de drum (vinietei), la un punct de control maximum o dată pentru fiecare direcție – la o secțiune de drum cu plată,
parte a unui drum principal sau al cărui drum duce către un drum cu plată care este paralel funcțional cu drumul pe care vehiculul în cauză a avut autorizație de utilizare a drumului în momentul în care nu a fost utilizată pentru circulația pe drumuri în perioada de valabilitate.

Este important de reținut că amenda poate fi recuperată numai într-unul din cazurile mai sus menționate și recuperarea sumei poate fi stabilită numai cu documente relevante. În toate celelalte cazuri, când încălcarea intenționată referitoare la fraudarea sistemului de taxare sau neplata taxei de drum, amenda trebuie plătită fără a se ține seama de circumstanțele și motivele încălcării.

Cererea trebuie depusă în termen de 60 zile de la intrarea în vigoare a legii (09.11.2014), nu mai târziu de 08.01.2015, prin poștă la adresa: National Toll Payment Services Plc. PO Box 312, Gödöllő 2101 sau personal la unul dintre birourile Relații cu clienții (https://www.nemzetiutdij.hu/Root/Shared/Languages/ro.pdf) din Ungaria.

1 Cerere – 1 amendă – 1 plată prin serviciul de transfer – 1 plată prin transfer bancar a diferenței taxei de drum (cazurile b și c).

Fișa României

Trebuie prezentată câte o cerere pentru fiecare caz de amendă. De exemplu, dacă ați fost amendat în cinci locuri în perioada 01.07.2013 – 31.03.2014, trebuie să depuneți cinci cereri separate și trebuie să achitați taxele de procedură pentru fiecare caz. Pentru ca procedurile de recuperare să se desfășoare cât mai repede, solicitanții trebuie să completeze formularele care pot fi descărcate de pe site-ul hu-go.hu (https://hugo.hu/articles/view/207281#menu), sau se pot prezenta la unul dintre birourile de relații cu clienții (https://www.nemzetiutdij.hu/Root/Shared/Languages/ro.pdf).

Solicitanții trebuie să anexeze următoarele documente împreună cu cererea de restituire a amenzii:

1) o copie după decizia privind plata amenzii specificată în cerere sau decizia executorie; în cazul în care solicitantul nu poate prezenta aceste documente, cererea nu va fi acceptată și nu se va începe procedura de restituire a banilor.

2) o copie a chitanței cu plata taxei de serviciu (12.000 HUF). Plata taxei de serviciu se face în contul bancar: 10402142-00027893-00000009 (K&H Bank, IBAN: HU06-1040-2142-0002-7893-0000-0009)

Când face plata taxei de serviciu, solicitantul trebuie să specifice la secțiunea ”Detalii de plată”, numărul deciziei (judecătorești) privind plata amenzii sau numărul deciziei executorii, în exact același format ca în decizie. Taxa de serviciu plătită prin transfer bancar, precum și costurile de schimb valutar sunt suportate de către solicitant. Procedurile privind restituirea amenzilor plătite vor fi efectuate de către Poliție, prin urmare National Toll Payment Services Plc. nu poate furniza informații suplimentare cu privire la aceste cazuri.

Pentru mai multe informații, solicitanții pot suna la Call Center, disponibil 24/7, tel: + 36-40-40-50-60, sau se pot prezenta personal la un dintre birourile
Relații cu clienții, sau e-mail: ugyfel@hu-go.hu.

Formularele și informațiile suplimentare se găsesc pe site-ul www.hu-go.hu, unde se poate calcula, de asemenea, taxa pentru traseul parcurs efectiv.

Din aceeași categorie...

Back to top button