LegislatieȘtiri

Producatorii de camioane vizati de CE cu o amenda uriasa

Potrivit unui zvon aparut in presa germana, in perioada urmatoare, Comisia Europeana va stabili cuantumul de pedepsei pentru incalcarea normelor antitrust a marilor producatori de camioane in ceea ce priveste pretul intre 1999 si 2011.

Ziarul german Handelsblatt pretinde ca stie cuantumul total al amenzii pe care Comisia Europeana intentionează sa o impuna unora dintre producatori de camioane gasiti vinovati de incalcarea acordului de pret aplicat la vanzare, fara a preciza sumele per fiecare producator in parte.

Producatorii de camioane vizati de CE cu o amenda uriasa

Amenda, in cuantum de 4 miliarde de euro, ar fi cea mai mare suma primita drept pedeapsa de cineva in cadrul Uniunii pentru incalcarea regulilor antitrust. Aceasta poate genera chiar o criza economica la nivelul producatorilor vizati, in cazul in care se aplica.

Conform Handelsblatt, o parte dintre producatorii de camioane care au cooperat de la bun inceput cu Comisia Europeana, printre care bavarezii de la MAN, parte a Grupului Volkswagen, Daimler (Mercedes-Benz) si Volvo Trucks ar putea primi la final o sanctiune mai mica.

In schimb, furtuna ar putea fi suportata in intregime de italienii de la Iveco, de olandezii de la DAF si suedezii de la Scania. Pana in prezent, producatorii in cauza nu au comentat zvonurile.

Asa cum se vede, singurul producator de camioane ce nu este prins in aceasta ancheta de incalcare a normelor antitrust ale UE este Renault Trucks, care in perioada anchetata de Comisia Europeana (perioada 1999 – 2001) nu facea parte din grupul Volvo.

Un exemplu elocvent in ceea ce priveste incalcarea normelor antitrust este cazul Volkswagen din 1998, in care Comisia a amendat Volkswagen AG cu 103 milioane euro pentru intelegeri al caror scop era prevenirea distribuitorilor Volkswagen din Italia de a vinde masini la cumparatori care nu erau rezidenti in Italia. Amenda a fost ulterior redusa de catre Curtea Europeana de Justitie la 90 de milioane.

Din aceeași categorie...

Back to top button