
Un proiect de lege înaintat de 5 parlamentari PNL pentru aministia fiscală pe tema diurnei prevede că un șofer de camion încadrat cu salariu minim pe economie poate primi o diurnă neimpozabilă de maxim 45 de euro pe zi.
Propunerea legislativă privind anularea unor obligaţii fiscale și pentru modificarea şi completarea Legii nr. 16/2017 privind detaşarea salariaţilor în cadrul prestării de servicii transnaţionale se dorește a fi supusă dezbaterii și aprobării Parlamentului, în procedură de urgență.
Proiectul prevede anularea obligațiilor fiscale neachitate începând de la 1 iulie 2015 și până la data intrării în vigoare a prezentei legi, generate de reinterpretarea diurnei ca venit salarial. Totuși, legea nu se aplică și pentru companiile de transport care au primit deja în acest sens decizii judecătorești definitive.
Proiectul modifică și pragul de neimpozitare al diurnei șoferilor care lucrează în transport internațional. În noul proiect, diurna este definită ca ”indemnizaţia destinată să asigure protecţia socială a salariaţilor acordată în vederea compensării inconvenienţelor cauzate de detaşare, care constau în îndepărtarea salariatului de mediul său obişnuit”, pentru care, prin derogare de la prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică următorul regim fiscal:
- pentru suma care se încadrează în limita plafonului neimpozabil prevăzut la art. 76 alin. (2) lit. k) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, dar nu mai mult decât valoarea a de 3 ori salariul de bază aferent locului de muncă ocupat, corespunzător numărului de zile din perioada de detașare, nu se datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii;
- partea care depăşeşte plafonul neimpozabil și care nu este inclus în baza de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii prevăzut la punctul (i), reprezintă venit asimilat salariilor pentru care se datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii;”
VEZI ȘI: Polonia se pregătește să renunțe la diurnă pentru șoferii de camion
Astfel, șoferii de camion pot primi diurnă neimpozabilă în contravaloare egală cu maxim 3 salarii de încadrare.
Cei plătiți cu salariu minim pe economie (2.300 de lei, aproximativ 460 euro) pot primi o diurnă neimpozabilă de maxim 1.380 de euro pe lună, adică sub 45 de euro pe zi la 31 de zile.
Pentru a primi în continuare diurne de 65 de euro pe zi (mai mari cu aproximativ 40%), șoferii ar trebui să primească un salariu brut de încadrare mai mare cu aceeași proporție (3.220 lei).
Proiectul de lege nu ia în calcul însă reglementările Pachetului de Mobilitate, care vor intra în vigoare la 2 februarie 2022. Începând de atunci, șoferii de camion care fac operațiuni de cabotaj trebuie plătiți cu salariul minim din țările unde își vor desfășura activitatea.
Rămâne de văzut dacă proiectul de lege în forma sa actuală va fi aprobat.