
Rularea în pluton a camioanelor reduce consumul de carburant și noxele cu până la 15%, arată primele concluzii trase în cadrul proiectului I-AT (Transport Interregional Automatizat).
Demarat de Euregio în 2017, scopul proiectul I-AT este să găsească soluții de dezvoltare a condusului autonom care să poată fi apoi aplicate în industria de transport și logistică.
Timp de 6 luni, atât cât a durat proiectul, două camioane au rulat în pluton pe o distanță de 70.000 de kilometri prin Germania și Olanda. Camioanele au fost echipate cu camere și senzori speciali și s-au adunat informații relevante referitoare la comunicarea între camioane, la comunicarea între camioane și infrastructură, dar și la situațiile cu alte vehicule din trafic și la momentul trecerii dintr-o țară într-alta.
Totul pentru a aduna informații cât mai relevante pentru dezvoltarea sistemelor pentru condusul autonom, dar și pentru a vedea care este impactul lor în traficul real și ce beneficii poate avea pentru industria de transport.
Una din problemele cu care s-au confruntat pe parcurus acestui proiect a fost cea legată de sincronizarea datelor și a comunicării între camion și un alt mijloc de transport, de exemplu tren, dar și dintre camion și infrastructura rutieră existentă.
În schimb, rezultate pozitive s-au înregistrat la testele de rulare în pluton cu mai multe camioane. Astfel s-a constatat că dacă se optimizează infrastructura și se folosesc soluțiile tehnice optime, rularea în pluton poate duce la îmbunătățirea traficului rutier și reducerea costurilor și a emisiilor de noxe.
VEZI ȘI: Aldi Süd va crește flota de camioane cu propulsii alternative
Pentru că transferul datelor se face prin intermediul rețelei de telefonie mobilă s-au înregistrat nesincornizări în momentul trecerii din Germania în Olanda până când sistemele s-au conectat la o nouă rețea, timpul de conectare în roaming fiind între 4 secunde șu valoarea maximă fără semnal înregistrată de 8 minute.
De asemenea, s-a stabilit care este distanța ideală între camioane pentru ca cele din spate să profite de aspirație.
Astfel s-a constatat o econimie de combustibil ître 5 și 15% în funcție de condițiile de rulare. Dacă distanța între camioane este prea mare s-a constatat că intră alte vehicule în convoi, iar dacă distanța este prea mică există riscul de activare al frânei de urgență.
Institutul pentru protecția mediului, energiei și mobilității (IKEM) și firma de avocatură Becker Büttner Held (BBH) au analizat problemele logistice care pot apărea în condițiile de transport autonom și combinat între Germania și Olanda.
Primele constatări au fost că legislația nu este adaptată la vehiculele autonome, în special atunci când vine vorba de legislația muncii, dar și cea a responsabilității în trafic.
Astfel, trebuie stabilit de exemplu dacă un șofer care se află în cabină doar formal, pentru supraveghere, dar care nu participă activ la trafic, poate fi considerat responsabil în cazul unui incident și dacă acesta este încadrat ca un șofer normal.
Tocmai de aceea, toate proiectele pilot desfășurate până acum au beneficiat de aprobări speciale și excepții de la legislația în vigoare. Conform IKEM și BBH fără o legislație corectă nu poate fi vorba de implementarea transportului autonom pe drumurile din Germania și Europa.
Proiectul I-AT se va încheia în iunie 2020 urmând ca atunci să fie communicate toate informațiile adunate și concluziile referitoare la transportul autonom pe autostrăzile din Germania și Olanda.