Patronate și sindicateȘtiri

Proiectul pilot eTIR dintre Turcia și Iran este un real succes

În cadrul unei întâlniri recente ce a avut loc la Ankara, între Umberto de Pretto, secretatul general IRU, Bülent Tüfenkci, ministrul comerțului și vămilor din Turcia, Alireza Bikdeli, ambasadorul Iranului în Turcia și Rifat Hisarcıklıoğlu, președintele TOBB, a fost sărbătorit succesul recent înregistrat de proiectului pilot eTIR.

Având drept scop creșterea exporturilor directe către Statele Unite cu 500 de milioane de dolari până în 2023, an în care se împlinesc 100 de ani de la declararea Republicii Turcia moderne, ministrul Tüfenkci a subliniat importanța simplificării trecerii frontierei prin implementarea unor sisteme de tranzit eficiente care să permită accelerarea comerțului.

Astfel, în contextul ridicării sancțiunilor economice aplicate Iranului de către Națiunile Unite, comerțului dintre Turcia și Iran a crescut din ce în ce mai mult, motiv pentru care, cele două țări au dezvoltat un sistem electronic care să simplifice schimbul comercial dintre ele.

Proiectul pilot eTIR dintre Turcia și Iran este un real succes

Faptul că o treime din comerțul Turciei către țările vecine se face exclusiv prin intermediul transportului rutier, sub acordul TIR, trecerea la sistemul eTIR, va juca un rol important care va ajuta Turcia să-și atingă obiectivul. eTIR este versiunea digitală a sistemului TIR, singurul sistem de tranzit transfrontalier universal din lume.

Proiectul pilot eTIR a fost condus de către autoritățile vamale turce și iraniene, în el fiind implicați ca voluntari doi operatori de transport și două asociații naționale, ICCIMA și TOBB, care lucrează împreună cu IRU și Comisia Economică a Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE).

VEZI ȘI: Volvo FE, un camion polivalent pentru o gama extinsă de activități

Prima etapă a proiectului pilot eTIR s-a desfășurat anul trecut, primele transporturi efectuate în cadrul acestuia având un succes răsunător, demonstrând astfel că sistemul informatizat TIR lucrează într-un mediu de tranzit real.

A doua etapă a programului pilot eTIR, care începe în această lună, implică mai multe birouri vamale și mai mulți transportatori. Tot în această fază vor fi testate funcționalități suplimentare, inclusiv plata online a garanțiilor electronice și utilizarea semnăturilor electronice.

Descarcă revista online infoTrucker – https://www.infotrucker.ro/wp-content/uploads/2015/10/infotrucker_octombrie2015.pdf sau intră pe ISSUU

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

 

Din aceeași categorie...

Back to top button