Știri

Propunere de interdicție în UE pentru camioanele din Rusia și Belarus

Miniștrii de Transport din Polonia, Lituania, Letonia și Estonia au pregătit un apel comun pentru o interdicție totală de circulație în UE pentru camioanele din Rusia și Belarus.

În afară de oprirea totală a transportului rutier dintre UE și Rusia și Belarus, țările semnatare doresc și o blocadă navală. Astfel, vapoarele din Rusia și Belarus nu ar mai putea să acceseze porturile din UE.

Propunere de interdicție în UE pentru camioanele din Rusia și Belarus

Propunerile vor fi discutate mâine, la întâlnirea reprezentanților guvernelor statelor UE de la Bruxelles. Blocada rutieră și navală ar reprezenta noi măsuri de sancționare a celor două țări după invazia din Ucraina.

UE a închis deja spațiul său aerian pentru avioanele din Rusia. Dacă s-ar aplica și noile măsuri propuse de Polonia și țările Baltice, blocada logistică ar fi una aproape completă. În practică, aceasta ar însemna că transportatorii din Rusia vor putea face curse cu camioanele doar în Turcia, China, țările din Caucaz și cele din Asia Centrală.

VEZI ȘI: Cum sunt afectate lanțurile de aprovizionare de creșterea prețurilor la carburanți

Polonia a introdus deja controale foarte stricte ale camioanelor care vin din Rusia și Belarus, verificându-se că produsele transportate nu fac obiectul sancțiunilor deja impuse. Din această cauză, timpii de așteptare la granița dintre Polonia și Belarus de la Koroszczyn au crescut până la 40 de ore.

Dacă blocada rutieră va fi impusă, este de așteptat ca măsura să fie una reciprocă, iar autoritățile din Rusia și Belarus să le creeze cât mai multe probleme șoferilor din UE.

Din aceeași categorie...

Back to top button