In Focus

Pus sub acuzare în Suedia pentru spionaj industrial în favoarea Rusiei

Reținut în februarie 2019, un bărbat a fost pus oficial sub acuzare în Suedia pentru spionaj industrial în favoarea Rusiei.

Un bărbat în vârstă de 47 de ani, consultant de meserie, a fost pus sub acuzare în Suedia pentru spionaj industrial în favoarea Rusiei, a anunțat Swedish Prosecution Authority.

Pus sub acuzare în Suedia pentru spionaj industrial în favoarea Rusiei

Mai exact, acesta ar fi fost recrutat de un ofiței rus de informații căruia i-a vândut informații sensibile, timp de mai mulți ani. Informațiile sensibile vândute ar fi fost din interiorul Volvo Cars și al producătorului de camioane Scania.

Bărbatul a fost reținut în februarie 2019, chiar în timpul unei întâlniri cu diplomatul rus într-un restaurant central din Stockholm, în cadrul căreia a primit suma de 27.800 de coroane suedeze (aprox. 2.800 de euro).

Autoritățile suedeze spun că diplomatul în cauză este ofițer rus de informații, ulterior eliberat în baza imunității diplomatice.

„În schimbul informațiilor secrete bărbatul era bine plătit, iar acest lucru arată valoarea pe care rușii o acordă informațiilor furnizate”, spune procurorul suedez Mats Ljungqvis.

Pus sub acuzare în Suedia pentru spionaj industrial în favoarea Rusiei

Procurorii spun că, în calitatea sa de consultant, bărbatul a transferat ilegal informații de pe computerul de muncă pe computerul privat folosind stick-uri de memorie USB. Pentru a-și ascunde activitățile de a nu fi înregistrat de sistemul IT, acesta a fotografiat, printre altele, materiale de pe ecranul computerului de muncă.

VEZI ȘI: 40% din camioanele înmatriculate în Polonia au șoferi din afara UE

Ancheta a fost efectuată de Serviciul de Securitate al Suediei, sub conducerea Unității Naționale de Securitate a Autorității de urmărire penală suedeze. Dacă va fi condamnat pentru spionaj, suspectul riscă o pedeapsă maximă de 6 ani de închisoare. Potrivit procurorilor, faptele sale au pus în pericol securitatea națională a Suediei.

„Opinia mea este că infracțiunea este gravă și, dacă va fi condamnat, suspectul ar putea primi mulți ani de închisoare”, a spus Ljungqvist.

Într-o declarație separată, Serviciul de Securitate al Suediei a confirmat că un bărbat a fost acuzat de spionaj de Tribunalul districtual din Gothenburg. În urma arestărilor din 2019, Suedia a refuzat vizele pentru doi diplomați ruși, în timp ce Moscova a expulzat doi reprezentați diplomatici suedezi.

Din aceeași categorie...

Back to top button