Raben Group: Convoaiele de camioane autonome reprezintă viitorul transportului comercial

Raben Group: Convoaiele de camioane autonome reprezintă viitorul transportului comercial
Vă puteți imagina o lume fără șoferi în care toate produsele pe care le găsiți în supermarket sunt livrate printr-un sistem de camioane autonome?

Acesta este viitorul transportului comercial, care se apropie rapid.

Raben Group: Convoaiele de camioane autonome reprezintă viitorul transportului comercial

Deși în ceva mai mult de 100 de ani am evoluat de la căruța trasă de cai la transportul de mărfuri cu ajutorul unor vehicule avansate, care asigură confortul șoferului și siguranța pe șosele, elementul principal din ecuație rămâne șoferul, care poate fi supus erorii.

Acesta este motivul pentru care industria lucrează la dezvoltarea caravanei inteligente de camioane (paltooning), concept dealtfel cunoscut sub numele de convoi integrat, un sistem de camioane conectate care se deplasează într-o coloană astfel încât toate vehiculele următoare să imite comportamentul vehiculului lider.

În acest fel, un singur camion necesită să fie controlat de un operator, celelalte copiindu-i manevrele.

”Având în vedere cererea constantă de șoferi, din ce în ce mai căutați în Europa, convoaiele de camioane conectate ar putea reprezenta soluția”, spune Valentin Storoj, managing director, Raben Logistics Romania.

Testele efectuate de compania americană Peleton Technology demonstrează că, datorită reducerii distanței dintre vehicule, este posibil să se îmbunătățească aerodinamica coloanei și să se reducă consumul de carburant cu 4.5% pentru vehiculul principal și cu 7-10% pentru celelalte.

Raben Group: Convoaiele de camioane autonome reprezintă viitorul transportului comercial

”Deci, putem începe să vorbim despre economii serioase și reduceri ale emisiilor de dioxid de carbon”, adaugă Storoj.

În plus, experții din industrie consideră că inteligența artificială și tehnologia automatizată vor contribui la menținerea în siguranță a drumurilor și la îmbunătățirea eficienței lanțului de aprovizionare, reducând în același timp congestionările de trafic.

Convoaiele integrate utilizează cele mai noi tehnologii, care reduc riscul unei erori umane.

Un producător de camioane european declară că sistemul lor permite vehiculului să reacționeze la o frânare bruscă a unui autovehiculul aflat în față de 25 de ori mai repede decât ar face o ființă umană!

”Bineînțeles că problemele de siguranță sunt ridicate și de cei sceptici cu privire la conceptul de caravană inteligentă. Acestea atrag atenția asupra problemelor legate de comunicarea dintre vehicule. Întreruperea sau eșecul ei ar putea avea consecințe fatale”, mai spune Storoj.

Conducătorii camioanelor din pluton nu ar fi la fel de concentrați ca de obicei, dacă s-ar putea baza pe tehnologie și pe șoferul din camionului – lider, aflat în fața grupului.

În multe situații, prin urmare, acestea ar avea probleme cu reacțiile rapide adecvate potențialelor riscuri.

VEZI ȘI: FlixBus operează ruta Frankfurt – Mannheim cu un autocar 100% electric

În Europa, tehnologia pentru caravană inteligentă cu camioane ale unei singure companii de transport este deja disponibilă, iar câțiva producători de camioane oferă această opțiune, dar următoarea provocare este de a introduce plutonul care cuprinde mai multe companii, astfel încât acestea să fie capabile să formeze un pluton de camioane aparținând unor mărci diferite.

În acest sens, în iunie 2018, cu sprijinul Comisiei Europene și al Ministerelor Transporturilor din întreaga Europă, TNO, un ONG olandez, a anunțat că va conduce consorțiul ENSEMBLE, al tuturor marilor producători și furnizori europeni de camioane, pentru a răspunde provocărilor ridicate de caravanele multi-brand.

Proiectul va dura trei ani și va colecta date relevante prin teste efectuate în lumea reală, evaluând impactul asupra traficului, infrastructurii și logisticii.

Raben Group: Convoaiele de camioane autonome reprezintă viitorul transportului comercial

Demonstrația finală, efectuată pe drumurile publice, a plutonului de camioane multi-brand ENSEMBLE este planificată pentru anul 2021, și este menită să ofere răspuns întrebării: Sunt transportatorii din Europa pregătiți pentru acest nou concept de transport? Cred că suntem!

La nivel global, Statele Unite sunt cei care stabilesc regulile, 17 state deja permițând testarea caravanei inteligente, utilizând circa 72.500 km de drumuri, însă și piața din Europa este de așteptat să aibă o rată anuală de creștere compusă (CAGR) de 60,96% în perioada analizată, iar valoarea pieței va crește de la 37.6 milioane USD în 2021, la 2.728,7 milioane USD până în 2030.

În același timp, costul ridicat al hardware-ului și tehnologiilor și lipsa dezvoltării infrastructurii pot reprezenta obstacole majore în calea creșterii pieței de caravane inteligente.

”Deoarece, în prezent, digitalizarea este prezentă în toate procesele logistice, de transport și de distribuție, Raben Group a lansat, la începutul anului 2017, un departament dedicat Cercetării și Dezvoltării, sub numele de Genius Lab, care urmărește cele mai recente tendințe din industrie, inclusiv cel de platooning.

Raben Group: Convoaiele de camioane autonome reprezintă viitorul transportului comercial

De mulți ani, Raben Group a implementat soluții inovatoare în procesele de depozitare și transport.

Acesta este motivul pentru care astăzi compania se poate lăuda că flota aflată sub managementul său direct din Polonia are o cotă de conformitate de 100% pentru camioanele Euro 5 și 6.

În ceea ce privește motoarele conforme Euro 6, acestea reprezintă 60% din numărul total de mijloace de transport deținute.

Viitorul pare extraordinar și cred că aceste camioane autonome ar putea reprezenta una dintre tehnologiile care vor transforma radical industria transporturilor.

Data viitoare când veți conduce, nu vă mirați să vedeți un convoi de camioane coordonat de un singur șofer.

Sunteți parte din istoria transportului și puteți răspândi cuvântul și altora!

Follow #infotrucker

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.