Știri

Rail Action Day 24: Acțiune pentru siguranța transporturilor

Poliţia Română a participat la acţiunea internaţională „Rail Action Day 24 – Blue”, organizată simultan în Europa și Statele Unite ale Americii pentru siguranţa transporturilor feroviare.

Pe parcursul a două zile, la nivel naţional, sub coordonarea Direcţiei de Poliţie Transporturi – Inspectoratul General al Poliţiei Române, polițiștii au recuperat peste 58 de tone de metale sustrase, au aplicat aproape 7.300 de sancțiuni contravenționale, iar în urma acțiunilor desfășurate 354 de persoane sunt cercetate pentru comiterea de infracțiuni.

În perioada 7 – 8 octombrie a.c., sub coordonarea Direcţiei de Poliţie Transporturi – Inspectoratul General al Poliţiei Române, poliţiştii români au acţionat în cadrul „Rail Action Day 24 – Blue”, activitate organizată la nivel european și în Statele Unite ale Americii, sub egida RailPol – Organizaţia profesională a poliţiilor transporturi feroviare din Europa.

Astfel, 6.279 de poliţişti din cadrul structurilor de poliţie transporturi, ordine publică, investigaţii criminale, rutieră şi investigarea criminalităţii economice au acţionat pentru prevenirea furturilor de componente din infrastructura feroviară, din sistemul energetic naţional, din reţele de telecomunicaţii şi din sistemul de îmbunătăţiri funciare.

De asemenea, s-au desfăşurat activităţi pentru depistarea societăţilor comerciale cu profil de colectare a materialelor feroase şi neferoase care nu respectă legislaţia în domeniu.

În cele două zile, au fost controlate 2.382 de centre de colectare a materialelor reciclabile, au fost verificate 252 de trenuri şi 228 de stații de cale ferată.

Poliţiştii efectuează cercetări faţă de 354 de persoane, dintre care 57 sunt cercetate pentru colectarea ilegală a materialelor feroase şi neferoase (6 fiind reţinute),  26 pentru furt de metale sau pentru infracțiuni conexe acestor fapte, 4 pentru tâlhărie, 20 pentru furt din buzunare sau din/de bagaje.

Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 44 de sancţiuni contravenţionale la Legea nr.38/2014 privind interzicerea achiziţionării de la persoane fizice a metalelor feroase şi neferoase şi a aliajelor acestora utilizate în activitatea feroviară. De asemenea, au fost recuperate 58.439 kg de metale, dintre care 418 kg de cupru, cu privire la care există suspiciuni că ar fi fost sustrase.

Poliţiştii rutieri au acţionat pentru siguranţa transporturilor efectuate pe drumurile publice şi au constatat 7.206 de contravenții, au reținut 244 de permise de conducere și au retras 223 de certificate de înmatriculare.

Poliţia Română continuă acţiunile în trenuri, în staţiile şi triajele CFR, precum şi pe drumurile publice, pentru siguranţa feroviară şi rutieră.

Exemple semnificative
Poliţiştii Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Braşov cercetează trei bărbaţi, din municipiul Bucureşti şi judeţele Braşov şi Teleorman, pentru evaziune fiscală.

În urma controalelor efectuate la două societăţi de colectare a materialelor reciclabile din Braşov, s-a constatat că, în perioada 2007 – 2011, cei în cauză ar fi predat celor două firme 920.000 de kg. de metale pentru care ar fi încasat 550.000 de lei. Bărbaţii ar fi făcut declaraţii false că deşeurile provin din gospodăriile proprii, sustrăgându-se astfel de la plata unui impozit către stat în valoare de 88.000 de lei.

Poliţiştii de la transporturi din Constanţa au depistat un autotren care era încărcat cu 4.540 de kg. de componente C.F.R. (plăcuţe prindere şină şi tirfoane). În urma verificărilor s-a stabilit că, deşeurile feroase, transportate pentru un agent economic din Constanţa, ar proveni de la un pod aflat în reabilitare. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de furt şi tăinuire la furt.

Din aceeași categorie...

Back to top button