Raport Dekra 2019: Vremuri bune pentru meseria de șofer profesionist

Raport Dekra 2019: Vremuri bune pentru meseria de șofer profesionist
După 2009, 2013 și 2016, Dekra a prezentat cel de-al patrulea raport al pieței de muncă, raport care are în prim plan meseria de șofer profesionist.

Deficitul de șoferi profesioniști este una din problemele majore cu care se confruntp în prezent industria de transport și logistică.

Raport Dekra 2019: Vremuri bune pentru meseria de șofer profesionist

Dekra a analizat anunțurile companiilor aflate în căutare de șoferi profesioniști și a publicat un raport cu principalele cerințe de pe această piață a muncii.

În prezent, și candidații cu experiență puțină au șanse să-și găsească un loc de muncă. Meseria de șofer profesionist s-a schimbat, iar cerințele s-au modificat și ele.

Cerințe modificate
Conform raportului, angajatorii acordă o atenție deosebită șoferilor responsabili și conștienți de siguranță, cu spirit de echipă și o anumită înțelegere a proceselor logistice.

Aceste descrieri se regăseau foarte rar în anunțurile din urmă cu 10 ani. Acum șoferii profesioniști își doresc un job în apropiere de casă care poate fi efectuat în fiecare zi.

Doar 3 din 5 angajatori descriu în anunțurile prin care recrutează forță de muncă pentru ce activități și trasee caută șoferi.

VEZI ȘI: Bilanț pozitiv pentru autoritățile din Tirol după introducerea restricțiilor regionale de trafic

Tendințele sunt clare, aproape fiecare al doilea șofer (48%) preferă efectuarea de transporturi regionale, în zone apropiate de casă, care pot fi efectuate într-o zi.

Fiecare al șaptele șofer vrea să lucreze în transport național, iar unul la 14 vrea să lucreze în transport internațional.

Siguranța este preocuparea principală
Șoferii profesioniști trebuie să știe cum să încarce și să descarce marfa, să o arimeze în siguranță pentru a evita accidentele și deteriorarea acesteia.

Prin urmare, conform raportului, fiecare al doilea angajator solicită ca șoferul să fie familiarizat cu astfel de acțiuni.

De asemenea, șoferii care sunt capabili să îndeplinească sarcini simple de reparare sau întreținere a propriilor camioane,  punctează bine atunci când își caută un loc de muncă.

Raport Dekra 2019: Vremuri bune pentru șoferii profesioniști

În plus, cunoștințele generale a proceselor de logistică și depozitare este benefică, deoarece ușurează încărcarea și descărcarea camionului la rampă și programarea transportului.

Pregătirea specifică din ce în ce mai importantă
Analiza anunțurilor de muncă a relevat că orice document care certifică o anumită calificare este mai important decât oricând până acum.

Carnetul de conducere, cu categoriile C și C+E, îți deschide drumul spre această profesie. Dar orice alte certificări te vor ajuta să obții postul dorit.

Limbile străine suplimentare încă nu sunt o cerință frecventă în anunțurile de angajare.

“Spiritul de echipă” foarte căutat
O treime dintre anunțuri descriu exact calitățile candidatului ideal. Acesta trebuie să fie de încredere, să te poți baza pe el, să fie conștient și profesionist în acțiunile sale.

O noutate este însă că se caută un angajat care să aibă spirit de echipă, să coopreze bine cu colegii și clienții. În urmă cu 10 ani aceasta era de obicei ultima cerință din anunțurile de angajare.

Beneficii suplimentare
Șoferii care pleacă de la un loc de muncă la altul vor primii condiții mult mai bune decât în urmă cu 10 ani.

În 7 din 10 anunțuri se menționează informații referitoare la pachetul salarial și beneficii suplimentare. Fiecare al cincilea angajator promite angajaților beneficii în funcție de performanță și calificările pe care le are.

În unele cazuri, șoferii pot conta pe beneficii suplimentare, cum ar fi bonusurile de sărbători și Crăciun (15.1% din anunțuri). Celelalte avantaje suplimentare variază de la oferte pentru asigurări de sănătate, prime și școlarizare.

Raportul mai arată și că șoferii sunt într-o poziție bună de negociere pentru că lipsa de forță de muncă este mai mare decât oricând. Pe de altă parte, această profesie este mai solicitantă ca oricând, iar angajatorii caută personal cu experiență și calități personale deosebite.

Follow #infotrucker

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.