Raport IRU: Deficitul de șoferi de camion se va dubla până în 2028

Potrivit celui mai nou raport al IRU, deficitul de șoferi de camion se va dubla la nivel global, până în anul 2028.
Raportul IRU privind criza șoferilor din 2023 arată că peste 3 milioane de posturi de șofer de camion sunt neocupate, echivalent cu 7% din total. La întocmirea raportului au participat companii de transport rutier din 36 de țări, inclusiv din România. Cu o creștere din ce în ce mai mare a decalajului dintre șoferii tineri și cei în vârstă, situația se va agrava în următorii cinci ani, dacă nu se întreprind acțiuni semnificative.
La acest sondaj au participat peste 4.700 de companii de camioane din America, Asia și Europa, reprezentând 72% din PIB-ul global. În urma rezultatelor, IRU a constatat că deficitul de șoferi de camion a crescut la nivel global în 2023.
S-au înregistrat și două excepții, Europa și Statele Unite, unde numărul posturilor neocupate a scăzut ușor în 2023, din cauza reducerii cererii de transport, ca urmare a inflației și a politicii monetare mai stricte, care limitează consumul și investițiile.
Noul raport IRU estimează că deficitul de șoferi se va agrava mult în următorii ani. Fără acțiuni de atragere și menținere a șoferilor, peste 7 milioane de posturi de șofer de camion ar putea fi neocupate până în 2028 în țările chestionate, inclusiv 4,9 milioane în China (20% din totalul posturilor), 745.000 în Europa (17% din totalul posturilor) și 200.000 în Turcia (28% din totalul posturilor).
VEZI ȘI: Transportatorii vestici cer menținerea regulii de întoarcere a camioanelor
Cel puțin 50% dintre operatorii de transport rutier au probleme serioase în angajarea șoferilor calificați, în majoritatea țărilor incluse în raport. De asemenea, mulți operatori nu își pot extinde afacerea și își pierd clienții și veniturile.
Profesia de șofer de camion are o populație îmbătrânită. Mai puțin de 12% dintre șoferii de camion au sub 25 de ani la nivel global și mai puțin de 5% în Europa. De asemenea, ponderea femeilor angajate ca șoferi de camion continuă să rămână scăzută, la doar 6%, sub nivelul general al industriei de transport.
Vârsta minimă de conducere pentru transportul internațional de marfă este încă între 21 și 26 de ani în unele țări. Costurile mari pentru atestarea și formarea șoferilor reprezintă, de asemenea, un obstacol. În Franța, de exemplu, costul mediu pentru obținerea unui permis de conducere de camion și a unui Certificat de competență profesională este de 5.250 EUR, de peste trei ori mai mare ca salariul minim lunar.
O populație îmbătrânită (în special în Europa și Statele Unite, unde mai puțin de 13% dintre lucrători au sub 25 de ani) explică parțial lipsa șoferilor, sugerând că numărul disponibil de lucrători naționali ar putea să nu fie suficient pentru a acoperi decalajul. Potrivit raportului IRU, accesul șoferilor calificați din țări terțe la profesie ar trebui să fie facilitat, permițând țărilor cu un surplus de șoferi profesioniști să ajute să acopere golurile acolo unde este necesar.