Războiul arabo-israelian a crescut prețul petrolului

Prețul petrolului a crescut din cauza temerilor că războiul arabo-israelian ar putea afecta întregul Orient Mijlociu.
Prețul petrolului a urcat cu 4% în această dimineață, din cauza îngrijorărilor că situația din Israel și Gaza ar putea perturba producția din Orientul Mijlociu. Inițial, petrolul a crescut cu 5%, în condițiile în care atacurile surpriză ale Hamas asupra Israelului amenințau să inflameze tensiunile din Orientul Mijlociu, unde se află aproape o treime din oferta mondială.
West Texas Intermediate s-a tranzacționat aproape de 87 de dolari pe baril, în condițiile în care o primă de risc de război a revenit pe piețe. Prețul țițeiului Brent a crescut, de asemenea, la începutul tranzacțiilor asiatice.
Ultimele evenimente din Israel nu reprezintă o amenințare imediată la adresa aprovizionării cu petrol, dar există riscul ca războiul arabo-israelian să se transforme într-unul mai devastator, care să implice SUA și Iranul.
“Prima de risc pentru petrol este în creștere din cauza perspectivei unei conflagrații mai ample care s-ar putea răspândi la națiunile majore producătoare de petrol din apropiere, precum Iran și Arabia Saudită”, a declarat pentru BBC analistul energetic Saul Kavonic.
Iranul neagă implicarea în atacul Hamas
Națiunile occidentale au condamnat atacurile palestiniene, dar un purtător de cuvânt al Hamas a declarat pentru BBC că grupul a fost sprijinit direct de Iran pentru atac. Iranul a negat implicarea în atac în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU de duminică de la New York, potrivit Reuters.
Însă președintele iranian Ebrahim Raisi și-a exprimat sprijinul pentru atac.
Orice represalii împotriva Teheranului, pe fondul rapoartelor potrivit cărora acesta ar fi implicat în atacuri, ar putea pune în pericol trecerea navelor prin Strâmtoarea Ormuz, pe care Iranul a amenințat anterior că o va închide. Strâmtoarea Ormuz este crucială pentru principalii exportatori de petrol din regiunea Golfului, ale căror economii sunt construite în jurul producției de petrol și gaze.
VEZI ȘI: Helga, șoferița austriacă de camion care iubește România
Dacă conflictul învăluie Iranul, care a fost acuzat că a sprijinit atacurile Hamas, până la 3% din oferta globală de petrol este în pericol.
Aproximativ o cincime din aprovizionarea globală ar fi “ținută ostatică”, mai spune Kavonic, dacă trecerea prin Strâmtoarea Ormuz, o rută vitală pentru comerțul cu petrol, va fi întreruptă.
Prețul petrolului în creștere din mai 2023
În urma invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022, prețul petrolului a crescut vertiginos, ajungând la peste 120 de dolari pe baril în iunie anul trecut. Acesta a scăzut la puțin peste 70 de dolari pe baril în mai 2023, dar a crescut constant de atunci, deoarece producătorii au încercat să limiteze producția pentru a susține piața.
În iulie 2023, Arabia Saudită, unul dintre principalii producători de petrol, a declarat că va face reduceri de un milion de barili pe zi. Alți membri ai Opec+, un grup de țări producătoare de petrol, au convenit, de asemenea, să continue reducerile de producție în încercarea de a susține prețurile în scădere. Opec+ reprezintă aproximativ 40% din țițeiul mondial, iar deciziile sale pot avea un impact major asupra prețurilor petrolului.