
Consiliul de administrație al Shell și-a anunțat intenția de a părăsi „parteneriatul de capitaluri proprii” cu compania energetică de stat rusă Gazprom, în contextul în care invazia Rusiei în Ucraina continuă.
Shell a declarat că vinde participația de 27,5% în Sakhalin-II, un proiect integrat de petrol și gaze situat pe insula Sahalin din Rusia, precum și o participație de 50% în Salym Petroleum Development NV, o societate în comun cu Gazprom Neft care dezvoltă câmpurile Salym din districtul autonom Khanty-Mansiysk din vestul Siberiei, scrie Shell într-un comunicat de presă.
De asemenea, Shell a mai spus că își pune capăt implicării în proiectul conductei Nord Stream 2.
La sfârșitul anului 2021, Shell avea în jur de 3 miliarde de dolari în active imobilizate în aceste întreprinderi din Rusia. Compania se așteaptă ca decizia de a începe procesul de ieșire a asociațiilor mixte cu Gazprom și entități afiliate să aibă un impact asupra valorii contabile a activelor Shell din Rusia și va duce la deprecieri.
„Suntem șocați de pierderea de vieți omenești în Ucraina, pe care o deplângem, rezultată dintr-un act de agresiune militară fără sens, care amenință securitatea europeană”, a declarat directorul general al Shell, Ben van Beurden, într-un comunicat.
VEZI ȘI: Războiul din Ucraina. Schmitz Cargobull a oprit investițiile în Rusia și Belarus
„Accentul nostru imediat este siguranța angajaților noștri din Ucraina și sprijinirea oamenilor noștri din Rusia. În discuții cu guvernele din întreaga lume, vom analiza și implicațiile detaliate de afaceri, inclusiv importanța aprovizionării sigure cu energie pentru Europa și alte piețe, în conformitate cu sancțiunile relevante”, a mai spus van Beurden.
Anunțul Shell vine la o zi după ce British Petroleum (BP) a declarat că își vinde pachetul de 19,75% din Rosneft, o altă companie petrolieră controlată de Rusia. Între timp, SUA – împreună cu alte țări – au intensificat sancțiunile împotriva Rusiei după invazia acesteia în Ucraina.
Context
Forțele ruse au invadat Ucraina săptămâna trecută, confirmând cele mai mari temeri ale Occidentului cu cel mai mare atac al unui stat împotriva altuia din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.