Util

Recomandări privind alegerea unui sistem de aer condiționat în staționare

Idei pentru a vă ușura decizia atunci când vreți să cumpărați un sistem de aer condiționat în staționare, compatibil.

Un prim detaliu foarte important și eliminatoriu este tensiunea la care funcționează aparatul (12V sau 24V). Trebuie să fie compatibilă cu tensiunea bateriei din vehiculul pe care-l montați. Majoritatea aparatelor sunt cu tensiune de 24V. Există și kit-uri speciale de convertoare de la 24V la 12V dar acestea sunt foarte scumpe. Astfel, specialiștii recomandă achiziționarea aparatului cu tensiunea potrivită.

În al doilea rând, un element de bază care definește performanța, fiabilitatea și durabilitatea unui sistem de climatizare este compresorul. Asigurați-vă că acest subansamblu este unul de calitate superioară. Mulți producători folosesc compresoare ”no-name” pentru a reduce cheltuielile de fabricație, aceasta fiind cea mai scumpă piesă din sistem.

Între multe detalii tehnice între care cumpărătorul se poate pierde, recomandăm să țineți focus pe puterea sistemului. Aceasta este exprimată în kW sau BTU. În cazul în care nu aveți descrieri tehnice comparabile (un sistem are puterea exprimată în kW iar celălalt în BTU), iată o formulă de conversie din kW în BTU: 1W ~ 3,42BTU sau 1BTU ~ 0,29W. Exemplu: un sistem de 950W are 3250 BTU. Aceste valori sunt caracteristice sistemelor de aer condiționat staționar.

Un alt detaliu care se referă tot la puterea sistemului este debitul maxim de aer suflat în interior, exprimat în m3/h (metri cubi pe oră), de asemenea important pentru a calcula dacă sistemul face față schimbării complete al aerului din cabină. Valorile caracteristice sistemelor de aer condiționat în staționare sunt cuprinse între 450 și 500 m3/h.

VEZI ȘI: Despre sistemele de aer condiționat pentru autovehicule și utilaje

Specialiștii recomandă alegerea unui furnizor sau atelier autorizat pentru montajul acestor sisteme, dotat cu aparatura necesară, pentru a avea acces la intervenții ulterioare sau chiar reparații în garanție. Vorbim de sisteme sofisticate care necesită personal calificat și echipament special în cazul intervențiilor de reparație sau verificare.

Ca o ultimă recomandare în ceea ce privește alegerea sistemului de aer condiționat staționar. Puteți alege un sistem de climatizare pe apă (agent refrigerant H2O). Acestea sunt mai ieftine decât cele cu gaz refrigerant dar au un randament maxim într-un climat cu umiditate redusă. Principiul de funcționare este unul foarte simplu: ”când apa se evaporă, absoarbe căldura”. Sistemul de aer condiționat pe apă este perfect pentru reducerea temperaturii aerului din habitaclu, datorită procesului de evaporare, care răcește aerul proaspăt din exterior înainte de a fi ventilat în interiorul cabinei.

O altă noutate și soluție foarte comodă reprezintă sistemul de aer condiționat staționar portabil. Are câteva avantaje și beneficii unice: este un sistem plug-and-play, adică instalarea lui nu necesită suport tehnic specializat, este mobil și portabil, astfel poate fi mutat cu ușurință dintr-un vehicul în altul.

Din aceeași categorie...

Back to top button