Util

Recomandări pe timpul iernii pentru şoferii auto

Odată cu venirea anotimpului rece, apar şi primele probleme de trafic în majoritatea regiunilor României. Aceste probleme, sunt datorate în principal stării deplorabile a infrastructurii româneşti, a indolenţei autorităţilor şi comandamentelor de iarna dar şi a şoferilor. Astfel, InfoTrucker a făcut o listă mică de recomandări pentru a trece mai bine această perioadă.

Printre primele reguli, asta în cazul în care chiar cea mai importantă este respectată, echiparea cu anvelope de iarnă a autovehiculului, este circulaţia cu viteză redusă pe porţiunile de carosabil acoperite cu zăpadă, polei. Recomandăm accelerarea moderată şi progresivă indiferent dacă anvelopele sunt sau nu de iarnă. Combinaţia dintre anvelope corespunzătoare şi viteză redusă te ajută să frânezi mai repede şi în siguranţă. O altă regulă este păstrarea distanţei dintre tine şi autoturismul din faţă. Întotdeauna, păstrează o distanţă de siguranţă mai mare, aceasta îţi permite o frânare sigură şi evitarea unei coleziuni în cazul în care autovehiculul din faţă frânează brusc. De asemenea, frâna de motor reprezintă un factor important şi de ajutor. La coborârea pantelor, dar şi atunci când pe carosabil este zăpadă sau polei, mergi într-o treaptă inferioară şi foloseşte frâna de motor. Când faci frână de motor nu ridica brusc piciorul de pe ambreaj, rişti să pierzi controlul asupra autovehiculului. Încearcă să foloseşti cât mai rar pedala de frâna, mai ales dacă autovehiculul nu este prevăzut cu sistem ABS. Îţi mai recomandăm să reduci vitezei atunci când pierzi aderentă. Aici sunt două situaţii care pot apărea. Atunci când pierzi aderenţa pe faţă şi tracţiunea este tot faţă, reduci uşor viteza (ridică piciorul uşor de pe acceleraţie) şi doar în cazul în care este nevoie apasă puţin pedala de frână. În cazul în care pierzi aderenţa pe spate şi tracţiunea este faţă, accelerează progresiv. În cazul în care ai tracţiune spate regula de bază este să ridici piciorul de pe pedală de acceleraţie. Mai recomandăm atunci când aluneci, să schimbi viteza într-o treaptă superioară, astfel, se reduce forţa aplicată roţilor. În niciun caz nu ţine apăsată pedala de frână. În timpul iernii înainte să te urci la volan verifică sistemele de iluminare-semnalizare, instalaţia de climatizare şi ştergătoarele de parbriz. Nu uita să ai cu tine o pereche de lanţuri pentru roţi, chiar dacă ai anvelope adecvate. Deasemenea, nu este recomandat să faci manevre bruşte.

Recomandări pe timpul iernii pentru şoferii auto

În plus pe lângă aceste reguli este recomandat să se ţină cont de recomandările Centrului INFOTRAFIC al Poliţiei Române şi de prognezele meteo. De asemenea, informaţi-vă bine în privinţa traseului pe care doriţi să plecaţi, de starea carosabilului, de condiţiile de trafic şi notaţi-vă numerele de urgenţă în telefon.

Din aceeași categorie...

Back to top button