Advertorial

Recomandările FOMCO privind descărcarea datelor tahograf

Soluțiile existente pe piață pentru descărcarea datelor tahograf de pe cardul șoferului, din memoria aparatului tahograf digital și costurile aferente.

Alături de oamenii de la Fomco venim cu informații utile din domeniul tahografelor și accesoriilor pentru aceste aparate de înregistrare obligatorii. În cadrul acestui articol vom trata problemele legate de soluțiile existente pe piață pentru descărcarea datelor tahograf înregistrate pe cardurile conducătorilor auto și din memoria de masă a tahografelor digitale precum și cheltuielile aferente acestora.

Recomandările FOMCO privind descărcarea datelor tahograf

Dorim să vă reamintim că regulamentul UE prevede descărcarea datelor din tahografele digitale folosind cardul (galben) de companie. Acest card trebuie cerut de la institutul competent, în speță Autoritatea Rutieră Română (ARR) de către fiecare agent economic care deține unul sau mai multe autovehicule dotate cu tahografe digitale.

Fiecare transportator, care deține vehicule cu tahografe digitale în dotare, are două variante în ceea ce privește modalitatea de descărcare a datelor din memoria tahografelor digitale și a cardurilor conducătorilor auto. Fie la un agent economic care deține un astfel de aparat și oferă aceste servicii, ori achiziționează un aparat prin care să poată efectua aceste descărcări/citiri periodice obligatorii.

Descărcarea datelor tahograf: avantaje și dezavantaje
În cazul în care descărcarea datelor tahograf periodice se face la societăți terțe care oferă aceste servicii, există atât avantaje cât și dezavantaje. Vom începe mai întâi cu avantajele citirii periodice la societăți terțe.

În primul rând, o astfel de operațiune nu necesită investiții, necesită doar existența și prezentarea cardului de companie. Multe companii care oferă aceste servicii folosesc scadențare, vă anunță din timp să veniți pentru efectuarea descărcării datelor astfel încât să evitați amenzile aferente acestei scăpări.

Mai mult, aceste companii au și un software (aplicație) pentru evaluarea informațiilor descărcate din tahografele digitale și cardurile conducătorilor auto, astfel vă pot oferi informații precum timpii de conducere și odihnă totale, listă de contravenții, kilometri parcurși, și alte informații pentru toată perioada descărcată sau chiar și vitezele măsurate și înregistrate de tahograf pentru ultimele zile.

VEZI ȘI: Noi norme privind tahograful în transportul rutier

În ceea ce privește dejavantajele citirii periodice a datelor la terți, amintim de consturile cu deplasarea până la punctul de lucru unde se va efectua citirea precum și pierderea de timp valoros. În cheltuieli directe indentificate intră costul descărcării efective (aproximativ 25 – 35 de lei lunar pentru descărcarea fiecărui card respectiv 45 – 60 lei / trimestru pentru descărcarea datelor din memoria fiecărui tahograf digital din dotare)

Descărcarea datelor pe cont propriu
Aveți avantajul că puteți să vă administrați și efectuați descărcările în funcție de programul dumneavoastră și reduceți costurile de deplasare și descărcare a datelor. Aveți la îndemână oricând un aparat cu care puteți efectua descărcările pentru flota proprie, și, mai mult, puteți să vă lărgiți portofoliul de servicii oferite cu acest serviciu nou care poate genera venituri recurente.

Cele mai multe programe de evaluare a datelor descărcate au scadențar încorporat astfel puteți evita orice amendă inutilă primită pentru neefectuarea descărcărilor conform prevederilor legale: în cazul cardurilor conducătorilor auto cel târziu la fiecare 28 zile calendaristice, respectiv cel târziu la 90 de zile calendaristice în cazul tahografelor digitale. În ceea ce privește dezavantajele, trebuie să vă spunem că aceasta variantă necesită o investiție inițială (costuri directe pentru achiziția aparatului sau aparatelor de descărcare)

Soluții existente pe piață
Există aparate mobile care pot citi și descărca informațiile atât de pe cardurile conducătorilor auto cât și din memoria tahografelor digitale. Este vorba de varianta clasică cu cele mai multe modele pe piață (soluții incepând de la 700 de lei). De obicei se oferă și un software de evaluare în prețul lor sau contra cost pentru efectuarea analizei datelor descărcate (de la 250 lei până la 800 lei).

Cheițele de descărcare sunt aparate de dimensiune redusă, care fac posibilă descărcarea atât a datelor din tahograf cât și din cartelele șoferilor. Pentru a descărca datele din card trebuie să introduceți cheița în slotul 2 al tahografului, apratul neavând slot pentru citirea smartcard-urilor.

VEZI ȘI: Când puteți conduce fără card tahograf

Datele descărcate se stochează pe cheiță și pot fi descarcăte și salvate pe calculatoare prin cablu USB, sau anumite modele permit transmisia fișierelor cu datele descărcate prin tehnologie fără fir (Bluetooth) în smartphone-uri, de unde acestea pot fi transmise mai departe prin e-mail oriunde în lume, costul pentru o astfel de soluție începând de la 600 lei.

Aparatele de descărcare de la distanță sunt cele mai puțin cunoscute pe piață, însă, oferind cea mai mare siguranță și administrarea cea mai simplă, sunt cele care reprezintă soluțiile de viitor în acest domeniu.

Descărcarea datelor de la distanță, în mod automat și fără dureri de cap
Aceste soluții deja funcționează în țările din vestul Europei, fiind cele care necesită intervenții minore, aproape inexistente din partea beneficiarilor.

Aceste sisteme se conectează în mod permanent la tahografele digitale și descarcă informațiile din cardul conducătorului auto și din memoria de masă a tahografelor pe baza unor comenzi manuale primite de la calculatorul transportatorului sau pe baza unor comenzi automate setate în prealabil.

Deși sunt mai costisitoare la implementare, acestea vă oferă economii de timp și bani, nefiind necesară prezența autovehiculului (a cărui tahograf se descarcă) la bază, sediu sau punctul de lucru.

Infotrucker.ro alături de Fomco recomandă achiziția de descărcătoare tuturor transportatorilor și agenților economici. Astfel, economisiți timp și bani, respectiv scăpați de această grijă dacă optați pentru varianta descărcărilor de la distanță.

Pentru mai multe informații despre soluțiile de descărcare tahografe dar și alte soluții practice pentru transportatori și șoferi profesioniști, vă recomandăm să luați legătura cu specialiștii Fomco – https://www.fomcoservice.ro/

 

Din aceeași categorie...

Back to top button