Recomandările FOMCO privind produsele frigorifice din cabina șoferului

Recomandările FOMCO privind produsele frigorifice din cabina șoferului

Fiecare angajator și întreprinzător orientat spre profit se folosește de fiecare resursă pentru a maximiza rezultatele. Însă pentru a obține rezultatele dorite, trebuiesc create condițiile optime de muncă pentru cea mai importantă resursă a companiei: personalul angajat.

Pentru șoferii profesioniști „biroul” îl constituie cabina camionului. Astfel, pentru a asigura șoferului condiții favorabile performanței și în sezonul cald, temperatura în cabină trebuie menținută între limite optime. Fie că este vorba de transport persoane sau transport marfă, șoferul este prima persoană în listă care răspunde pentru integritatea bunurilor transportate sau a călătorilor.

În viziunea Fomco, partenerul și specialistul infoTrucker în materie de soluții practice pentru transportatori și șoferi profesioniști, condițiile minime pentru perioada călduroasă include două aspecte. În primul rând, crearea unui climat optim în cabină realizabil prin dotarea vehiculului cu un sistem de aer condiționat și, în al doilea rănd, posibilitatea de păstrare a alimentelor în stare proaspătă prin dotarea cabinei cu produse și accesorii dedicate precum frigidere auto, lăzi frigorifice, și răcitoare de lichide băuturi răcoritoare și apă de consum.

Recomandările FOMCO privind produsele frigorifice din cabina șoferului

Din punct de vedere a temperaturii ambientale, știm cu toții foarte bine că organismul uman se simte cel mai bine dacă climatul în care se află este potrivit. Cele două inconveniențe majore climaterice sunt: temperatura ridicată și umiditatea excesivă. De asemenea, temperatura ridicată poate cauza deteriorarea alimentelor păstrate în cabină.

Care sunt investițiile și care ar fi beneficiile sau chiar economiile în cazul dotării autovehiculelor cu aceste aparate de răcire?
În conformitate cu reglementările UE în vigoare fiecare șofer profesionist trebuie să respecte legile privind timpii de conducere și de odihnă. Producătorii de tahografe de ultimă generație aduc în plus noi sisteme de afișare și ajutor conducătorilor auto astfel încât planificarea și efectuarea traseelor să fie cât mai optimizate. Beneficiul cel mai important al acestor sisteme este ca, pe baza acestor informații șoferul sau persoana din departamentul de logistică să poată lua decizii într-un mod foarte ușor.

VEZI ȘI: Recomandările FOMCO privind descărcarea datelor tahograf

Cel mai important aspect aici este că nu legile și tahograful dictează și planifică ci chiar acele persoane care sunt direct implicate în activitatea de transport. Consider că este o situație similară și în cazul în care dorim să fim cât mai liberi în a planifica și efectua rutele fără să fim nevoiți să oprim pentru a cumpăra alimente, apă sau pur și simplu pentru că organismul ne cere o pauză (dacă se poate într-un loc cu umbră). Un șofer care are între dotările autovehiculului condus apă și alimente proaspete, iar climatul din habitaclu este optim (răcit la o temperatură și un nivel de umiditate potrivite), nu va obosi repede, și își va putea urma traseul conform planificării (nu va trebui să facă opriri ”inutile”).

Dacă e să analizăm situația în detaliu, beneficiile și economiile aduse trebuiesc privite pentru o perioadă mai lungă (sezon sau an). Conform unor calcule efectuate de clienții noștri (societăți având activitatea de bază transporturile) pauzele ”inutile” fiind complet eliminate datorită acestor dotări rezultatele înregistrate arată o creștere (din punct de vedere a eficienței și profitabilității) pe lângă faptul că, pe de o parte angajații (conducătorii auto) sunt mai mulțumiți, mai fideli, iar pe de altă parte clienții lor revin cu cereri de servicii de transport, fiind mulțumiți de promptitudinea și eficiența cu care au fost serviți.

Aspecte legate de sănătate. Produse ecologice
Un alt aspect, poate și mai important și foarte controversat în ultima perioadă reprezintă sănătatea șoferilor și atenția la volan. Un conducător auto care, respectând regulamentul privind timpii de conducere si de odihnă, este mult mai eficient dacă și-a efectuat odihna sau pauza în condiții prielnice. Va oferi randament astfel își va putea canaliza concentrarea pe siguranța rutieră și pe alte îndatoriri reducând consistent riscurile.

VEZI ȘI: Doctor Webasto – Cateva reguli si sfaturi

Atât aparatele de aer condiționat, răcitoarele evaporative cât și frigiderele și congelatoarele auto acreditate în UE respectă niște reguli și prescrieri ecologice astfel (după cunoștiința noastră) nu dăunează habitatului și mediului înconjurător, nepoluând atmosfera cu gaze nocive și CO2. Astfel se pot folosi respectând regulamentul european privind utilizarea aparatelor de încălzire și răcire în staționare (cu motorul autovehiculului în stare oprită).

Aer condiționat staționar, frigidere auto cu compresor electric – produse necesare în cabină
Conform regulamentelor europene autovehiculele pot staționa doar cu motorul oprit, astfel aparatele de climă clasice (dotate cu compresoare angrenate de motorul autovehiculului) nu pot fi pornite. În cazul în care are sistem de aer condiționat în staționare și un frigider cu compresor electric poate să-și efectueze pauza sau odihna obligatorie întru-un habitaclu cu climat optim, savurând apă și alimente proaspete la temperatura dorită. Nu mai vorbim de produse de lux, în zilele noastre fiecare birou (ar trebui să fie) este dotat cu un frigider și sistem de climatizare. La fel ar trebui și biroul conducătorului auto ținând cont mai ales de riscurile și presiunea la care sunt supuși cei care se află în acest domeniu profesional de activitate.

Noutăți, invenții, fiabilitate
Fiecare producător încearcă să se deosebească de competiție prin diferite metode: calitate, preț, fiabilitate, noutate, unicitate, etc. Nici acest domeniu de produse frigorifice nu duce lipsă de acest aspect. Este pe cât se poate de interesantă povestea unui frigider (marcă asociată cu fiabilitatea) care a străbătut Australia de peste 30 de ori și chiar după 40 de ani de exploatare încă funcționează fără probleme. Alți producători renumiți au găsit soluții de climă staționară mobilă: aparatul are dimensiunea unui frigider portabil mic și poate răci și în staționare o cabină de camion sau microbuz consumând doar energie electrică (baterie vehicul).

Piața din România este plină de variante și oferte din ce în ce mai atrăgătoare. Când doriți să luați o decizie să achiziționați un astfel de produs recomandările Fomco și infoTrucker sunt următoarele:

  • Verificați dacă compresoarele și partea electronică a produslui se potrivesc în vehiculul (tensiune de alimentare)
  • Verificați puterea de răcire (kW, BTU, limite de temperatură)
  • Asigurați-vă de garanția produsului (puteți cere și declarații de conformitate și de origine)
  • Pe cât vă este posibil achiziționați produsele de la retaileri care, pe lângă garanție vă pot oferi și servicii post garanțiale de reparații.

Pentru mai multe informații despre soluțiile practice pentru transportatori și șoferi profesioniști, vă recomandăm să luați legătura cu specialiștii Fomco – https://www.fomcoservice.ro/

Descarcă revista online infoTrucker – https://www.infotrucker.ro/wp-content/uploads/2015/10/infotrucker_octombrie2015.pdf sau intră pe ISSUU

Urmărește #infotrucker pe FacebookInstagramTwitterYouTube

 

Follow #infotrucker